Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobiliseringen kommer att avgöra

Den viktigaste opinionsmätningen presenteras i juni då SCB:s majmätning presenteras. Men gårdagens Sifomätning för maj var också väldigt viktig.

Annons

 Den bör inte minst ha uppskattats av rödgröna partistrateger. De första mätningarna som kom sen de rödgröna presenterat sitt gemensamma budgetförslag var ju nedslående.

I Demoskop ledde de borgerliga till och med. I Novus Opinion däremot hade de knappat in. I Sifomätningen är förändringen mellan blocken försumbar, och ledningen för de rödgröna tydlig. Det kan lustigt nog ses som en framgång eftersom konkretiseringar av de krav man vill gå fram med alltid retar någon. Det anses lättare att nå framgångar i opinionen genom att kritisera regeringen utan att tala alltför högt om vad man själv vill göra som parti.

Men nu har alltså ett konkret förslag lagts fram. Det är förstås inte allt i detta förslag som är populärt. I våra trakter misstänker jag att speciellt den koldioxidskatt som höjer priset på bensin, väcker blandade känslor. Många inser nog att också Sverige måste vara med när klimathotet och växthuseffekten ska mötas. Men många tycker uppenbarligen att allt får röras utom den egna bilen.

När detta sen möts av kritik från den borgerlighet som redan höjt denna skatt, så verkar svårigheterna vid Köpenhamns-toppmötet om klimatet att vara lika bortblåst ur mångas medvetande, som det nu tycks vara ur Fredrik Reinfeldts Moderata partimedvetande. Ur den synvinkeln är Status Quo mellan blocken en rödgrön framgång. Om hänsyn dessutom tas till att vare sig Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna skulle ta sig in i riksdagen, så skulle ett motsvarande valresultat ge en stabil rödgrön majoritet.

Mot det kan invändas att också Vänsterpartiet ligger nära spärren. Men ska jag gissa, så kommer både Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att komma in med hjälp av Broder respektive Kamrat fyra procent.

Men svårigheten ökar för Kristdemokraterna eftersom vi är i ett läge där också Centerpartiet kommer att behöva extra stöd av allmänborgerliga väljare som vill rädda partiet kvar i riksdagen för att ha någon chans att uppnå borgerlig majoritet.

Till detta ska då läggas Sverigedemokraternas röster. Risken är uppenbar att vi får en riksdag med dem som vågmästare. Det blir ett jämnt val där den som mobiliserar sina väljare bäst vinner.