Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobilförbud i skolorna

Östersunds kommun har fått in ett medborgarförslag om att förbjuda mobiler i låg- och mellanstadieskolorna.

Motiveringen till att förbjuda mobiltelefoner i skolorna är att de anses ge farlig strålning och bidrar till att fler elever håller på med dem på rasterna istället för att leka, enligt medborgarförslaget.

Det finns ingen tydlig forskning som visar att passiv strålning ska vara skadligt för barn, säger en utredning som gjorts inom kommunen och föreslår att förslaget avslås.

Barn- och utbildningsnämnden har också frågat rektorer på låg- och mellanstadieskolor i Östersund om de anser att användandet av mobiltelefoner på raster är ett problem.

Rektorerna är eniga om att detta inte har upplevts som ett problem och ser inte ett mobilförbud som lösning på de hälsoeffekter som uppstår av för mycket stillasittande.

På flera skolor finns handlingsplaner för användandet av mobiltelefoner och hur man ska handskas med dem under skoltid. Barn- och utbildningsnämden rekommenderar att handlingsplaner tas fram också i de skolor som inte har detta.

Förslaget kommer att behandlas av kommunpolitikerna.