Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobila poliser ska ge bättre närvaro i glesbygd

Polisen ska bli bättre på att klara av brott i glesbygden. Nu föreslås en nationell styrka av mobila polisenheter som kan sättas in överallt i landet där behov uppstår.

Resursen skulle kunna användas när det är en inbrottsvåg någonstans i länet, eller vissa veckor under toppar på sportlov och påsklov eller andra tillfällen när polismyndigheten i Jämtland inte har tillräcklig med resurser.

– Det kan vara att vi märker att brottskurvan går upp i vissa områden och vi behöver hjälp med extra resurser, säger Håkan Modin, operativ chef vid länets polismyndighet.

Han sitter med i arbetsgruppen som arbetar med att utreda hur polisen ska bli effektivare på mängdbrott och seriebrott i områden där det inte finns så stora polisiära resurser.

– Till exempel under de sportlovsveckor som det är mest att göra i Åre kan vi begära att få till exempel tio operativa poliser och fem utredare från den nationella styrkan. Både gärningsmän, vittnen och offer lämnar ju ofta Åre inom ett par dagar och ärendet blir då ett remissärende eftersom de bor utanför länet. Genom de mobila resurserna skulle vi klara av att göra allt klart på plats, säger Håkan Modin.

Det är länspolismästaren i Värmland, Dan Persson, som leder utredningen och förslaget om mobila polisenheter överlämnades till justitieminister Beatrice Ask i måndags.

– Syftet är att få en polisär närvaro i områden i landet som är svåra att bemanna. Till exempel Norrlands inland, men också glesbygden i Kronoberg och Värmland, säger Håkan Modin.

Det är inte bara så att det är enskilda händelser eller ökad brottslighet i ett område som de mobila enheterna kan användas.

– Det kan också handla om allmän övervakning om det finns behov av att förebygga brott, säger Håkan Modin.

Utredningen föreslår också en förstärkning av de lokala polismyndigheterna.

Tanken är att tillsätta ett 50-tal poliser i ett antal mindre operativa enheter som ska kunna agera över hela landet. Bakgrunden är att polisen upptäckt att rörligheten ökat bland de kriminella, att det är svårt att rekrytera poliser i glesbygden och att behovet av snabba insatser vid oförutsedda händelser ökat (TT).

De konkreta förslagen kommer i slutrapporten som ska vara klar till hösten.