Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobil läkare läggs troligen ner

Allt talar för att projektet med den mobile doktorn Per Malms verksamhet läggs ner.

Detta trots att utvärderingar visar att projektet både mänskligt och ekonomiskt är lönsamt.

– Tänk om, är nu budskapet från Per Malm. Den här gruppen av patienter ska vara den mest prioriterade efter blåljusverksamheten enligt prioriteringsordningen. Den prioriteringen gör fortfarande inte tycker jag, men projektet i Östersund har varit ett ordenligt steg i rätt riktning.

Nu återgå ordningen till det gamla, ett ordenligt steg tillbaka med andra ord om man ska tro Per Malm som sedan hösten 2007 byggt upp en bra och fungerande verksamhet.

Han menar att Idealsituationen är att ordinarie läkare ges utrymme att göra detta inom ordinarie verksamhet.

– Teveprogrammet Kvartesdoktorn ger en idealiserad bild kanske, men det skulle vara en möjlighet.

Men han konstaterar krasst att det skulle se konstigt ut om landstinget sa att detta projekt ska permanentas, att det finns ekonomiskt utrymme till det, samtidigt som man hotar med att skära ner 25 procent av läkarbemanningen i Östersund.

Ändå menar han att patienterna kommer att ta ännu mer utrymmer om de i stället ska åka till hälsocentralerna.

Redan för ett år sedan gjordes en utvärdering av projektledningen som konstaterade att, när både det mänskliga och ekonomiska gåtts igenom, att detta är en lönsam verksamhet.

Det kommer ytterligare en rapport som produceras just nu, den kommer att visa ungefär samma läge.

Per Malm vill förstås att verksamheten ska permanentas. Men ett projekt kan inte vara i evigheter.

– Vi har fått stimulansmedel till projektet, säger han, men framåt kommer inte läkarmedverkan att vara giltig grund för att driva projekt. På så sett blir det av naturliga skäl ett avslut av projektet, eftersom grunden inte längre finns.

– Då kommer man till ett beslut om projektet ska permanentas och leta efter pengar till det.

– Det finns inga formella beslut fattade överhuvudtaget, men jag känner väldigt tydligt att det inte blir någon fortsättning.

Verksamheten har varit uppskattad av både doktorn och patienten. Per Malm har i samarbete med distriktssköterskan utvecklat verksamheten till att omfatta fler patienttyper. Han har också utvecklat verksamheten mot vård i livets slutskede.

Det har han anammat från Storsjögläntan som säger att äldre människor inte ska fraktas fram och tillbaka till akuten. Därför jobbar han med människor i livets slut och tror att detta, i Östersund i varje fall, har sparat både resurser och lidande.

Han har även träffat en politiker som kände till projektet men som inte tyckte att han inte fått tillräckligt med information.

Nu kommer en slutrapport där information ska ges till alla nivåer, även politikerna, men då kan det vara för sent.