Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mobbning fortfarande stort problem i länet

Mobbning är den stora anledningen till att barn i länet mår dåligt.

I går presenterades en kartläggning av barn och ungas psykiska hälsa som SCB gjort på uppdrag av regeringen. SCB gjorde undersökningen genom en enkät till alla årskurs sex och årskurs nio elever i landet. Folkhälsoinstitutet bearbetade sedan resultatet till en bild av hur det ser ut i var och en av länets kommuner.

Representanter från Barn- och ungdomsarenan, landstinget, kommunförbundet och ordförande från barn- och utbildningsnämnderna i nästan alla länets kommuner fanns närvarande när resultatet av undersökningen presenterades.

– Vi har fått tydliga indikationer om att barn och ungdomar inte mår bra, säger Björn Sandal, ordförande i BUZ och Barn- och ungdomsarenan.

Det största problemet i länet är mobbning trots att kommunerna jobbar på diverse sett för att motverka mobbningen.

– Ett trygg och säker skolgång med godkända betyg är viktigt för välmåendet, säger Britt Hedberg, Kommunförbundet Jämtland.

Det är bara i Strömsund som mobbning inte är ett stort problem och där ser man att likabehandlingsplaner gett resultat men ändå mår eleverna dåligt.

Att länets ungdomar mår dåligt är något som kräver samarbete mellan kommunerna. Barn- och ungdomsarenan bildades för ett år sedan och ska vara ett forum för samarbete. Där ska ordförande från barn- och utbildningsnämnderna i länet tillsammans med landstinget och kommunförbundet arbeta med frågor om barn och ungdomars välmående.

– När det gäller barn- och ungdomsfrågor har det tidigare inte funnits någon politisk struktur. Genom det kommer frågorna längre. Vi har inte hunnit långt, bara lyft frågorna men det här underlaget ger oss hur mycket stöd som helst, säger Britt Hedberg.

– Barn och ungas välmående är länets angelägenhet. Folkhälsoinstitutets rapport är ett ypperligt instrument som visar vad vi måste jobba mer, säger Björn Sandal.

Att den ekonomiska krisen kan ha påverkat resultatet i enkäten pratades det om under presskonferensen.

– Min reflektion är hur har den ekonomiska krisen påverkat våra barn och ungdomar? Det finns yttre faktorer som påverkar våra barn och ungdomar som inte ser i resultaten, säger Björn Sandal.

– I Ragunda är det mycket arbetslöshet, det speglas i det här. Vi har höjt anställningsgraden på skolkuratorn, säger Kicki Fredriksson ordförande barn och utbildningsnämnden i Ragunda.

Något positivt är att användandet av alkohol i årskurs nio är lågt jämfört med riksnittet och att ungdomarna trots resultatet har framtidstro.