Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moa säkrar att posten kommer fram

Moa Lundqvist är en av 3700 i Sverige som just nu arbetar som sommarvikarie hos PostNord. På Postens företagscenter i Östersund finns utöver Moa även fyra andra unga sommarvikarier.

Annons

Moa kör postens el-moped som tar henne snabbt fram längs gatorna på Frösön. Hon har snart arbetat sina två månader och har bara två veckor kvar innan det tar slut. Semesterperioden inleds vecka 26 och sommarvikarierna stannar under två månader, en del kortare tid och en del lite längre beroende på studier. Det händer också att en del får jobb och stannar kvar.

Varje sommarvikarie får varsitt distrikt tilldelat sig. Arbetet innebär sortering av post, eftersändning, att gå igenom felaktigt skickad post så att den kommer dit den ska samt utdelning av post. Arbetstiden är mellan 07:45 till 14:15 på vardagar med både lunchrast och en kortare paus.

På frågan om Moa skulle vilja arbeta som sommarvikarie igen svarar hon "absolut".

– Det finns alltid något att göra, det är ett bra jobb och vid sådant här väder är det ju jättebra, säger Moa Lundqvist.

På fritiden spelar Moa basket och är van vid att träna. Trots detta kände hon att det var lite tufft i trapporna i början men säger att hon nu har vant sig.

– Det är slitsamt att gå i trappor. Det är heller inte bra för den som aldrig har tränat. Det är ett fysiskt jobb som tar på krafterna, säger Moa Lundqvist.

Hon skulle även rekommendera andra att söka sommarjobb som brevbärare men nämner samtidigt att det vore bra om de som söker har någon form av grundkondition eftersom det är fysiskt krävande.