Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjuka former i Samsung NX100

Samsung NX10 och NX5 i klassisk kantig DSLR-design kompletteras av mer kompaktlika NX100 med mjuka former.

Samsung NX10 och NX5 i klassisk kantig DSLR-design kompletteras av mer kompaktlika NX100 med mjuka former. Vi har fått klämma på nya Samsung NX100.

En bra formgivare är guld värd. Samsung NX100 bevisar att det inte behövs ett kraftigt skulpterat grepp för att en kamera ska ligga bekvämt och säkert i handen.

Samsung NX100 är inte gjord för tunga telezoomar och då räcker den lätt kurviga formen på kamerahuset för att ge ett skönt grepp. Avtrycket känns perfekt placerat. Möjligen kan kamerans yta kännas något hal.

Sett från baksidan känns layouten på kameran väldigt lik Olympus E-P1/E-P2, särskilt om kameran är i vitt.

Om skalet är helt nytt för Samsung så är innehållet mer bekant från NX10, Den elektroniska sökaren saknas men i övrigt känner vi igen 14 megapixels APS-C-sensor, Amoled-skärm, max-ISO 6400, 720p HD-filmning och dammborttagning.

För den som vill ha en elektronisk sökare går det att sätta på en med en blygsam upplösning på 200.000 bildpunkter.

Någon inbyggd blixt finns inte, men väl två lösa blixtar som man kan montera.

Med Samsung NX100 lanseras två nya objektiv med en ny funktion. Samsung har insett att nästan all kontroll är koncentrerad till högerhanden på dagens autofokuskameror och att vänsterhanden kan användas till mer.

Flera nya objektiv
Den kompakta vidvinkeln 20/2,8 och normalzoomen 20-50/3,5-5,6 har fått en knapp som gör att användaren snabbt kan växla mellan olika inställningar för bländare, exponeringkompensation, vitbalans, ISO med mera.

Under första halvåret kommer två nya objektiv, ett 60 mm makro och en 18-200 mm superzoom. Om ett år kommer ytterligare tre objektiv, 16 mm vidvinkel, 85 mm tele och en 16-80 normalzoom.

Samsung utlovar också fler elektroniska sökare, GPS-enhet och ytterligare en blixt.

Det rekommenderade priset är satt till 6.500 kronor inklusive zoomen 20-50mm.


/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild