Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjuka aktiviteter ska få Åre att fortsätta expandera

Åre expanderar för varje år och det är under sommaren som trenden är tydligast.
Ökningen bland extremturisterna har avstannat, nu är familjerna den stora gruppen som ökar.

Åres sommarsäsong går framåt från år till år och det är i första hand inte äventyrarna och utövare av extrema aktiviteter som står för ökningen, utan de som söker sig till "soft adventures".

Rickard Fredriksson har drivit Explore Åre i fem år och riktar sig i huvudsak mot gruppen som söker sig till cykling utför Åreskutan eller klättring på lodräta bergväggar.

– De senaste tillskotten bland våra aktiviteter är bastuflotte, stand up paddleboard, familjefiske och elcyklar. Mjukare aktiviteter alltså och det går bra. Nära hälften av omsättningen är numera från barmarkssäsongen, säger Rickard Fredriksson.

På paddleboard har han tiodubblat omsättningen den här säsongen.

– Något annat som slagit väl ut är "gastronomy walk" där man vandrar i fjällen och gör stopp under färden. Man bjuder på renkött, älgsalami, dryck, kaffe och choklad som är producerat i länet. Upplevelsen blir så annorlunda när man sammanför vandringen och maten jämfört med att njuta av dem var för sig, säger Rickard Fredriksson.

Han har valt att inte göra det många andra gör, så företaget sysslar inte med downhillcykling, forsränning och klättring.

– Sjön har varit dåligt utnyttjad och det har vi försökt ta ett grepp på med paddleboard och bastuflotte och även guidade fisketurer för barnfamiljer. Barnen kan fånga några fiskar och avsluta dagen med att lära sig rensa och röka fisken, säger Rickard Fredriksson.

Han har även skaffat elcyklar i stället för downhillcyklar.

– När en destination utvecklas kommer först de extrema utövarna, men sedan kommer en svans som bara vill titta på, men själva ägna sig åt mjukare aktiviteter och det är där volymen finns.

Det finns även andra fördelar med att rikta sig mot just den gruppen.

– De är väldigt köpstarka och det är dessutom mindre slitage på grejorna. Om en 60-årig dam hyr en elcykel, cyklar till Duved och tittar på älgarna eller om du hyr ut en cykel till en 18-årig kille som brakar nerför Åreskutan 20 gånger på en dag så kommer ju den ena cykeln att slitas mer än den andra, säger Richard Fredriksson.