Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkproduktionen är hög i länet – framtiden är oviss

Länets mjölkproduktion är nästan 40 procent högre än konsumtionen, men framtiden för mjölkbönderna ser allt annat än ljus ut.

Annons

Flera rapporter som LT har tagit del av visar att mjölkproduktionen i länet ligger på en hög nivå i förhållande till antalet invånare.

"Jämtlands län är mer än väl självförsörjande på mjölk. Länets mjölkproduktion är nästan 40 procent högre än konsumtionen. Andra län som uppvisar plus är Östergötland, Halland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Gotland och Västerbotten. I övriga län är mjölkproduktionen lägre än konsumtionen", skriver LRF i en rapport.

LT var ju på plats när Torsta släppte ut sina kor på vårbete i lördags. Faktum är att inte mindre än 7700 Jämtländska kor släpps ut på grönbete för sommaren i år; i landet handlar det om över 300 000 mjölkkor.

Men LRF flaggar för att det behövs fler kor för att alla svenskar ska kunna köpa svenska mjölkprodukter.

"Tyvärr går utvecklingen åt motsatt håll. Endast åtta av landets 21 län klarar idag att försörja sina medborgare med mjölk", påpekar LRF.

Gunnar Pleijert, mjölkbonde och ordförande i LRF Mjölk, säger som ett inlägg i mjölkdebatten att det i Sverige som helhet finns möjlighet att fördubbla av antalet kor.

– Det skulle ge 23 000 nya jobb och öka skatteintäkterna med nästan två miljarder. Frågan är om det finns en politisk vilja att skapa bättre förutsättningar för svensk mjölkproduktion.

Samtidigt visar en annan färsk rapport från Jordbruksverket att nära var tredje mjölkföretag i norra Sverige riskerar att slås ut om det nationella stödet från Jordbruksverket skulle upphöra.

" Lönsamhetsnivån för mjölkföretagen i norra Sverige är totalt sett låg. Jordbruksverkets analyser visar att skillnaden uppgår till cirka 30 procent jämfört med ett referensområde i syd- och mellansverige", säger myndigheten i en rapport.