Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkbönder i öppet bråk: Kritikerna måste lämna Milko

En intern strid pågår just nu bland de bönder som äger mejeriföreningen Milko. Håkan Toresson från Mattmar har fått nog efter alla utspel från hälsinge­bönderna.

– Vi kräver att de lämnar Milko, säger han.

Bakgrunden till striden är att ett stort antal bönder från Hälsingland träffade representanter för mejerijätten Arla i somras.

Strax efter mötet uppgav alla utom en bonde att de var intresserade av att leverera mjölk till Arla om de fick bättre betalt än från Milko. Det skulle i så fall innebära att ett stort antal hälsingebönder lämnar mejeriföreningen Milko som de är delägare i.

Mjölkbonden Olle Jonsson från Krusänga i Delsbo har sedan i somras uttalat sig i olika medier och sagt att intresset för att gå till Arla kvarstår. Hans åsikt är att Milko måste betala bättre om han och andra hälsingebönder ska stanna kvar i föreningen. I veckan sade han till tidningen Land lantbruk att Milko måste höja priset med mellan 30 och 40 öre per kilo om mejeriet ska kunna undvika medlemsflykt.

Uttalandena från Olle Jonsson har fått mjölkbonden Håkan Toresson att gå i taket. Utpressning mot sitt eget mejeri kallar han det för.

– Olle har ställt sig i spetsen för ett antal Milkobönder i Hälsingland och ställer en massa krav på föreningen. De har satt sig i förarsätet och ger order. Det är ett skitigt sätt att bedriva maktspel på.

Håkan Toresson har ingenting att säga om de sakargument som hälsingebönderna framför. Att det behövs högre priser är han också medveten om men det sätt som Olle Jonsson agerar på är odemokratiskt.

– Det är metoderna jag reagerar mot. I det här fallet så handlar det om utpressning och det skadar det Milko som vi medlemmar äger tillsammans. Olle Jonsson får väl invänta en extra stämma och göra sin röst hörd där.

Håkan Toresson anser att Milko skadas så mycket att det nu är dags att göra sig av med de som orsakar skadorna.

– Jag har tillsammans med mina kollegor fått nog. Nu behöver Olle och de andra inte hota längre. Vi kräver att de lämnar Milko. Till vilket mejeri de går skiter jag i.

Olle Jonsson tar inte så hårt på kritiken.

– Håkan Toresson får tycka vad han vill och ha vilka åsikter han vill. Det respekterar jag. Men sedan får man bara hoppas att det finns andra bönder som även respekterar vad vi hälsingebönder tycker.

Att den här frågan nu diskuteras i medierna är inget nytt. Det här är något som har jäst och pyst i många år.

– Vi har ställt de här kraven på interna möten och drivit frågorna under en lång tid men det har inte hänt ett dugg. Till slut så ställs allt på sin spets, säger han och meddelar att kontakterna med Arla kommer att fortsätta.