Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miun viktigt för länet

Nej, Mittuniversitetet ligger inte i mitten utan hamnar snarare i botten när Högskoleverket jämför studenters prestationer vid 20 av landets högskolesäten. Det låter alarmerande, men den här typen av undersökningar måste tas med en nypa salt. Att ställa ett relativt nybakat universitet mot lärosäten med hundraåriga anor är inte rättvisande.

Det tar tid att etablera en tradition för högre studier och det gäller såväl internt som externt. Vi vet till exempel att unga från utpräglade universitetsstäder i större utsträckning väljer att gå vidare till akademin jämfört med jämnåriga från glesbygdsregioner. Miun har dessutom många distanskurser, vilket drar ner resultatet.

Det viktiga är att Mittuniversitetet får möjlighet att fördjupa och bredda sin verksamhet och på så vis bli ett konkurrensmässigt alternativ för jämtar, medelpadingar och ångermanlänningar som står inför valet att flytta eller stanna och studera närmare hemmaplan.

Häromåret tog Miun en fin skalp när man fick tillstånd att bedriva psykologutbildning. Arbetet med att regionalisera läkarutbildningen vid Umeå universitet innebär att medicinstudenter snart kan läsa andra halvan av sin utbildning i Östersund. Och efter förslag från regeringen om att reformera polisutbildningen finns nu förhoppningar om att bärga ytterligare en prestigeutbildning till Miun.

Mittuniversitetets möjligheter att utveckla sitt programutbud är inte en fråga som bara berör Östersunds, Sundsvalls och Härnösands kommuner. Att behålla och locka människor att studera och slå ner sina bopålar är en ödesfråga för hela inlandet. Det handlar om att injicera regionen med kompetens och framtidstro. Ibland undrar man om länets makthavare verkligen förstår det. KO