Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MIUN ökar i popularitet

Rekordmånga ansöker om att få studera vid Mittuniversitetet, men man kommer inte kunna ta emot alla på grund av minskat antal platser.

Den kommande vårterminen är en rekordtermin för Mittuniversitetet. Cirka 20 000 personer sökt en utbildning vid någon av universitetets tre campusorter, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med samma termin förra året. Antalet som sökt en utbildning vid Mittuniversitetet i första hand har också ökat med 19 procent. Givetvis kommer man inte kunna ta emot alla, och åtstramningar gör urvalet extra smalt.

Mats Tinnsten är prorektor vid Mittuniversitetet.

– Det var en babyboom 1990, och de som föddes då börjar bli klara med universitetet. Demografin går ner och därför kan man vänta sig ett par hårda år, säger Mats Tinnsten.

– På grund av anslag från regeringen drar vi in på antalet platser.

För Mats Tinnsten är det svårt att sia om varför just Mittuniversitetet ökar i antalet ansökningar, men att de bidat sin tid som ungt universitet kanske är en anledning.

– Vi blev universitet 2005 och nu när det gått några år har vi hunnit bli ett namn, säger han.

De mest populära programmen inför våren är förskollärarutbildning, socionomutbildning och sjuksköterskeutbildning. De mest populära kurserna är juridisk översiktskurs (jöken), företagsekonomi och psykologi.

Även sommaren och hösten 2013 hade väldigt höga ansökningsantal. Inför sommaren ansökte drygt 10 000 personer i första hand till olika kurser, och inför hösten ansökte 35 200 personer till en utbildning.