Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miun i botten över andelen studenter som tar poäng

Mittuniversitetet med verksamhet i Östersund, Sundsvall och Härnösand kommer på näst sista plats i Högskoleverkets sammanställning över studenternas prestationsgrad.

Det som kontrollerats är i vilken omfattning studenterna klarar de poäng de varit registrerade för.

Inom Mittuniversitetet klarar i genomsnitt 67 procent av studenterna sina poäng. I jämförelse kan nämnas att lantbruksuniversitetet har 89 procent och Linköpings universitet 85 procents prestationsgrad.

De ligger på andra respektive tredje plats.

Toppar listan gör Karolinska institutet med en prestationsgrad på i genomsnitt 94 procent bland studenterna.

Enligt Högskoleverket är den stora ökningen av distansstudenter den troliga orsaken till att prestationsgraden totalt sett minskat från 83 till 79 procent under de senaste fem åren.

– Många av distansstudenterna är inte i första hand inriktade på att skriva tentor och ta poäng. Dessutom dominerar fristående kurser inom distansutbildningen och det är inom dessa vi har sett att man tar minst poäng, säger Lena Eriksson, utredare på Högskoleverket.

På fristående kurser uppnås i genomsnitt 60 procent i prestationsgrad.

Sambandet mellan prestationsgrad och andelen studenter på fristående kurser eller distans kan spåras till Mittuniversitetet, som har den näst högsta andelen fristående kurser och distanslärande i landet.

Bara Högskolan på Gotland ligger lägre i prestationsgrad än Mittuniversitetet och där finns flest studenter på fristående kurser eller distans.