Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet stäms för diskriminering

En man anställd som lektor vid Mittuniversitetet har utsatts för diskriminering. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen universitetet till Arbetsdomstolen.

Mittuniversitetet (MIUN) utlyste förra året via e-post möjligheten att söka en viss pott forskningsmedel. Informationen gick ut enbart till kvinnor, vilket fick en man som är anställd som lektor vid universitetet att kontakta Diskrimineringsombudsmannen (DO). Mannen menar att han har gått miste om en möjlighet att söka forskningsmedel, och i förlängningen att hans möjligheter till befordran har försämrats.

Anledningen till att informationen gått ut enbart till kvinnor var att potten forskningsmedel ska gå till ett underrepresenterat kön. MIUN har tiigare år konstaterat att mannen på grund av att han är just man inte uppfyller kriterierna för att söka medlen.

DO anser att MIUN gått för långt genom att helt utesluta män från möjligheten att söka medlen.

– Urvalsprocessen får inte göras med automatik. Det måste först göras en objektiv bedömning av de sökandes meriter utan att ta hänsyn till kön, säger DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Efter en objektiv bedömning där arbetsgivaren kan konstatera att meriterna är i stort sett likvärdiga finns det möjlighet att välja underrepresenterat kön.

– Men det Mittuniversitetet gjort i det här fallet är närmast att likna vid kvotering, säger Agneta Broberg.

DO förbereder nu en stämning av Mittuniversitetet till Arbetsdomstolen.