Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet delar på stora pengar till affärsidéer

De första statliga miljonerna som ska underlätta för Mittuniversitetet att göra affärer av forskningen är på gång.

Vintersportcentrum ser ut att bli en vinnare.

Före midsommar klubbar regeringen hur 50 miljoner ska fördelas mellan åtta innovationskontor vid lärosäten i landet.

För första gången finns Mittuniversitetet med. Tillsammans med de nya lärosätena Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Örebro Universitet bildar man det innovationskontor som kallas Fyrklövern.

50 miljoner ska fördelas årligen mellan de åtta innovationskontoren i landet och på sikt handlar det om stora pengar, men Mittuniversitetet såg länge ut att bli utan.

– Centerpartiet reagerade i forskningspropositionen på att bara de stora universiteten var med i det här sammanhanget, säger riksdagsman Per Åsling som mellan raderna låter förstå att visst politiskt spel förekom innan Mittuniversitetet med några lärosäten till bilade Fyrklövern och skrev ihop sig om ett eget innovationskontor.

Carina Zetterström, oppositionsråd (C) i Östersund, ser det som jätteviktigt att få det här statliga tillskottet.

• Hur vill du utveckla det?

– Inte minst i de nya universiteten tror jag att det finns en jättestor potential för nya idéer och man kanske inte är fast i de gamla traditionerna.

– Självklart är det också så att det inte bara är de gamla universitetssätena som ska ha pengar för innovationsutveckling, säger Carina Zetterström.

Enligt ett förslag framtaget av statliga myndigheten Vinnova får Mittuniversitet vara med och dela på miljonerna.

Ett formellt regeringsbeslut väntas före midsommar.

– Varje innovationskontor har fått lämna in strategiskrivningar till Vinnova som utsetts till att stå för fördelningen av de här 50 miljonerna, säger Eva Rosén som är verksamhetsledare på Mittuniversitetet i Östersund.

– I förslaget sägs att Fyrklövern ska få 5 av de 50 miljonerna att disponera inom sin verksamhet.

• Är ni nöja med nivån

– Ja även om vi fått mindre än en åttondel så är vi det. De lärosäten vi tävlar med är de allra äldsta och största i Sverige. Jag kan också konstatera att Umeå universitetet fick mindre och Karolinska Institutet lika mycket som oss, säger Eva Rosén.

Vilka projekt pengarna går till ska man titta närmare på framöver.

– Det blir en förstärkning av våra ordinarie resurser så vi kan bli mer professionell, säger Eva Rosén.

– Rent konkret handlar det för Östersunds del om Vintersportcentrum, Etour och Sports Tech i första hand, enligt Eva Rosén.