Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittuniversitetet bryter mönstret

Trots att antalet sökande till socionomutbildningarna i landet minskat kraftig sedan 2009, är det just socionomutbildningen som lockar flest till Mittuniversitetet i Östersund.

Drygt 340 000 personer har sökt till höstens högskoleutbildningar. Av dem har 1000 personer sökt Mittuniversitetet i Östersund som förstahandsval. Det är ungefär lika många sökande som hösten 2009.

– Det är väldigt lika och vi är väldigt nöjda med det. Förra hösten hade vi en fantastisk ökning, 2008 var det 800 personer som sökte, säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet.

Socionomutbildningen är det utbildningen som lockar flest sökande till Mittuniversitetet. Totalt är det 160 personer som sökt utbildningen i första hand. Dock är utbildningen inte lika populär runtom i landet då antalet sökande minskat med 19 procent sedan förra året.

Psykologprogrammet är den utbildning som har störst ökning av antalet sökande i landet. Jämfört med hösten 2009 har nästan 40 procent fler sökt utbildningen nu till hösten 2010. Även på Mittuniversitetet är utbildningen populär och har lockat 136 sökande.

Sjuksköterskeprogrammet har 120 sökande och fordonsprogrammet som ökat de senaste åren har 60 sökande.

– Sedan har vi en ny förskoleutbildning med inriktning barnkultur och kulturarv som ges i samarbete med Jamtli som många har sökt, säger Margareta Lindhagen.

De utbildningar som fortfarande har platser kvar till hösten kan man se på Studera.nu. Bland annat finns det platser kvar till ekoingenjörsprogrammet, ekonomprogrammet och det idrottsvetenskapliga programmet.

– Där annonseras alla platser ut som fortfarande går att söka. På de platserna är det först till kvarn som gäller. Ju tidigare man söker desto säkrare är det att man en plats till hösten, säger Margareta Lindhagen.