Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missvisande vårddebatt

Debatten har varit intensiv och delvis missvisande avseende den orättvisa som nuvarande ersättningssystem inom Hälsovalet i Jämtlands länger upphov till. Det avser främst Nya Närvården i Hoting. Nuvarande regler ger på goda grunder en högre ersättning per listad patient ju längre ut i glesbygden Hälsocentralen ligger. Alltså mer för de som bor i Hoting med omnejd än de som bor i Krokom, Östersund eller Hammerdal. Nya Närvården har utnyttjat är en lucka i regelverket som gör det möjligt att lista patienter från Hammerdal vid hälsocentralen i Hoting och bara öppna en filial i Hammerdal. På samma sätt räknade man tydligen när det var aktuellt att öppna verksamhet i Östersund också. Att lista patienter boende i Östersund vid Hälsocentralen i Hoting för att få glesbygdstilläget och sedan ändå ta emot och behandla dessa patienter i Östersund. En sådan ordning torde för de flesta av oss framstå som oriktigt och orättvist mot andra Hälsocentraler och givetvis i strid med tanken bakom glesbygdsstödet.

Att vi i majoriteten (S, V och MP) självklart vill rätta till detta missförhållande är givetvis nödvändigt av både rättviseskäl och ekonomiska skäl.

Oppositionen (M, C, FP) med Christer Siwertsson i spetsen motsätter sig detta och hävdar i höga brösttoner att majoriteten gör detta för att beröva människorna i norra Jämtland, Offerdal och Hede sina Hälsocentraler och filialer. Detta är givetvis ett befängt påstående. De kooperativa Hälsocentralerna i Offerdal och Hede får ingen försämring när reglerna ändras. Och dessa två Hälsocentraler har heller inte trixat med ersättningssystemet tidigare år.

Nya Närvården får den ersättning som de startade upp med i Hoting och Strömsund och något mindre för patienter boende i Hammerdal. Vi får då ett likvärdigt system för alla Hälsocentraler i Jämtlands län, vilket hela tiden varit Landstingets ambition.

Roland Sundström (S), Torvalla, Östersund, ersättare Landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel