Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta sexköpare kallas att vittna mot hallicken

Under veckan pågår den stora kopplerihärvan i Östersunds tingsrätt. I centrum finns en 39-årig misstänkt hallick från Sundsvall och fem kvinnor som prostituerat sig.

Annons

Kunderna finns i stort sett över hela landet och ett mindre antal av de misstänkta sexköparna kommer under veckan att kallas som vittnen vid rättegången i Östersund.

För att få klart åtalet om grovt koppleri mot 39-åringen har ett 100-tal av sexköparna prioriterats i förhör. Tanken är att rätten ska få en tydlig bild av vad som hänt genom att lyssna på en del av dessa.

Till stor del handlar om att styrka kontakterna mellan de inblandade. 39-åringen själv nekar till brott.

– Jag har velat att det ska vara så många personer som jag behöver för att kunna styrka brott, säger åklagare Anna Uddenberg.

Till årsskiftet räknar hon med att vara klar med resten; de 400-500 förundersökningarna om misstänkta sexköp. I dessa riskerar lika många män åtal eller böter, men när sexköp inte kan bevisas läggs förundersökningarna ner.

I förhör som hittills hållits uppskattar polisen att 25-30 procent har erkänt sexköp.

Under pressträffen i polishuset konstaterade Anna Uddenberg vidare att verksamheten främst har bedrivits genom jättemånga annonser på internet, främst på en sajt men flera sajter har varit aktuella.

Andra delar av bevismaterialet utgörs bland annat av e-post, polisens foton från spaningar mot 39-åringens lägenhet och många avlyssningar.

– Vi har även bedrivit telefonavlyssning på huvudmannen och därigenom fått fram enligt vad jag anser mycket bra bevisning för att han är den person som styr den här verksamheten, säger Anna Uddenberg.

Någon konkret summa som visar hur mycket 39-åringen ska ha tjänat har inte åklagaren kommit fram till. Hon yrkar att 18 000 kronor ska förverkas. Det är pengar som härrör från ett par av de prostituerade kvinnorna och som de lämnat uppgifter om.

– Jag vet bara att han gjort en betydande vinnig och har levt på det här, konstaterar Anna Uddenberg.

Som LT tidigare skrivit upplät mannen sin bostad i Sundsvall för verksamheten. Ibland åkte kvinnorna runt i landet och träffade kunder på framförallt hotell.

Kvinnorna hade ”jobbtelefoner” som polisen undersökt närmare och de avslöjade ett tydligt kontaktmönster.

– Genom att ta in samtalslistor på dess jobbtelefoner har vi bland annat fått fram namn på kunder som tagits emot av de prostituerade, enligt Anna Uddenberg.

– Vi har haft för avsikt att även kunna lagföra dom som står längst ner i den här kedjan och ställa de till ansvar som gör sig skyldiga till köp av sexuell tjänst.

De omfattande polisiära resurser som lagts ner har ”kostat på en del”, som Ulf Berg försiktigt uttrycker det, efter att ha hållit i mycket av polisens utredning.

• Har det fått någon effekt?

– Webbplatsen går inte att öppna och är nedlagd. I Norrland har vi sett att det i princip inte finns några sidor kvar, i vart fall inga prostituerade så det har fått stora effekter, säger Ulf Berg.