Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt hatbrott vid flyktingboende

Två flaggor med högerextrema symboler hängdes upp utanför ett flyktingboende i Bräcke under fredagsnatten.
Enligt polisen kan det handla om ett fall av hets mot folkgrupp.

Redan vid 08:00 på lördagsmorgonen upptäcktes två flaggor med högerextrema symboler utanför ett flerfamiljshus i centrala Bräcke som är hem åt många flyktingar från bland annat Afghanistan.

Fanorna hade hängts upp på soptunnor på trottoaren någon gång under natten mot lördagen.

– Det är helt klart att riktat mot de invandrare som bor där, säger Lennart Bäckström från Öratjärndalen som var den som polisanmälde händelsen på lördagsmorgonen.

När LT besökte platsen på lördagseftermiddagen hängde flaggorna fortfarande kvar. På båda syns ett så kallat keltiskt kors, en symbol som ofta används i "vit makt"-sammanhang.

Yawar Zawari och Yousef Rahimi som bor i huset hade sett flaggorna under dagen men inte reflekterat över innebörden av symbolerna.

– Va? Är det naziflaggor? Det är rasister som satt upp de alltså, säger de och bestämmer sig då för att stoppa ner flaggorna i soptunnorna de hänger på.

Enligt vakthavande befäl vid Östersundpolisen, Magnus Hamstig, kan flaggorna vara brottsliga men juridiken när det gäller hets mot folkgrupp är snårig.

– Det beror på vad det är för någon typ av symboler. Är det en svastika så faller det inom hets mot folkgrupp, men i övrigt kan det är svårt att veta var gränsen går det är så många olika symboler i omlopp, säger Hamstig.

Polisen hade inte undersökt flaggorna i Bräcke under lördagen.

– Det blir en åtgärd för Bräckepolisen när de går i tjänst.

Har det någon betydelse att symbolerna hänger utanför ett hus där det bor många invandrare?

– Det räcker med att de är spridda för allmänheten och om de sedan hängs utanför ett flyktingboende eller riksdagshuset spelar ingen roll, säger Magnus Hamstig.

Liknande brott har lett till fällande domar i domstolar på flera håll i landet.

För tre år dömdes exempelvis en 16-åring i Strömsund till ungdomstjänst efter att han burit en nazistisk symbol på sin jacka på offentlig plats i centrala Strömsund.

Lennart Bäckström som först upptäckte flaggorna i Bräcke på lördagsmorgonen blev upprörd över hela situationen.

– Jag blev väldigt ledsen över att behöva se sådana flaggor i Bräcke, vi ska ju snarare vara glada över att vi har invandrare så att affären, apotek och sådant kan fungera, säger han.

Polisen har ännu ingen misstänkt för brottet.