Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt färgade sedlar i omlopp i Åre

Polisen undersöker nu om ett antal missfärgade 500-kronorssedlar som dykt upp under mellandagarna i Årehandeln kan komma från någon bankkupp eller något värdetransportrån. Tretton sedlar har beslag-tagits och skickats på analys.

Annons

Det är polisens spaningsrotel i Östersund som handlägger ärendet och där inväntar man nu svar från den kriminaltekniska analysen som ska avgöra om det rör sig om sedlar som missfärgats av färgampuller vid något värdetransportrån.

Än så länge är det inte klart fastställt.

– Det kan ju vara någon som misslyckats med tvätten, säger kriminalkommissarie Kjell Wedin vid Östersundspolisen.

Sedlarna började dyka upp i mellandagarna i Åres Icabutik där man först valde att hantera saken via sin interna säkerhetsavdelning. Senare kontaktades polisen och dagen före nyårsafton kom fem civila poliser och hämtade tretton stycken 500-kronorssedlar med lilaröd färg på.

Det är dessa sedlar som nu skickats till SKL på analys. Visar det sig att färgen kommer från en färgampull i en värdetransportväska eller bankbox kan man sedan gå vidare och undersöka vilken bank sedlarna härrör ifrån.

– Ja. Den tekniken finns, säger Wedin.

På Icabutiken i Åre hade man också avvisat mängder av helt rödfärgade sedlar, enligt den manual man har för sådana händelser. De tretton sedlarna hade smärre missfärgningar och slank igenom systemet.

De personer som försökt handla med sedlarna kommer från utlandet och säger att de fått pengarna på banken i hemlandet när de köpt svensk valuta för euro.

Polisen har lyckats få fram identitet på personerna, bland annat via övervakningskameror, men vill inte säga vilket land de kommer ifrån.

– Då skulle jag peka ut vilka de var, säger Kjell Wedin.

Han säger vidare att färgade sedlar dykt upp även i andra Årebutiker. Polisens råd till de som får en misstänkt sedel, vare sig i butik eller privat, är att absolut inte ta emot dem.

Men vill ni inte veta vilka som har pengarna?

– Jo, om man träffar på färgade sedlar ska man kontakta polisen, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons