Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt bedrägeri med EU-pengar

I samband med kontroll av hur landsbygdsstödet används i länet har ett fall av misstänkt bedrägeri med EU-pengar hamnat hos åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Ett stort antal stöd finns att söka i länet inom jordbruk och landsbygdsutveckling. De är inriktade på att skapa förutsättningar för jobb, samt gynna utvecklingen socialt och ekonomiskt.

Inom landsbygdsprogrammet, som är ett av EU-programmen, har länsstyrelsen på senare tid knutit misstankar om ekonomisk brottslighet till utbetalning av pengar där en eller flera personer finns med i bilden.

Eventuellt omfattas flera händelser av samma ärende.

– Det rör sig om belopp i storleksordningen 100 000-200 000 kronor. Det är inga småpengar men inte heller jättemycket, säger Tor Palmqvist som är handläggare på länsstyrelsen.

Vad gör ni med det här nu?

– Det är överlämnat till ekobrottsmyndigheten i Stockholm som har hand om EU-bedrägerier. Hade det varit något med bidrag av statliga pengar hade ärendet gått till polisen i Jämtland, säger Tor Palmqvist.

Inom landsbygdsprogrammet finns beskrivningar över vad som ska granskas och något som inte ser riktigt ut, där mottagaren med vilja gör något annat än vad man fått pengar för, blir det underlag för brottsanmälan.

Enligt Tor Palmqvist är det nu aktuella fallet noggrant undersökt innan man bedömt att det ska utredas vidare av Ekobrottsmyndigheten.

Har det betalats ut pengar som inte borde ha betalats ut?

– Ja, så kan man säga och vi kommer att vidta åtgärder i ärendet. Vad vi ska göra är inte bestämt än men normalt hävs beslutet om stöd och då blir det aktuellt med återbetalning, säger Tor Palmqvist.

Han konstaterar att det är väldigt ovanligt med såna åtgärder och det kan handla om några fall per år.

Vad länsstyrelsen hittat som gör att misstanken är befogad nu vill han inte närmare gå in på och ärendet omges av sekretess.

– Åklagaren kommer att titta på det här och det kan vara så att fler blir misstänkta. Det figurerar många olika namn men det är inget vi går in på. Det får ekobrottsmyndigheten jobba vidare med, säger Tor Palmqvist.

Handlar det om ett projekt som fått pengar?

– Ja vi kan kalla det för det. Vi har både företagsstöd och projektstöd, säger Tor Palmqvist som inte kan gå in på vilken verksamhet det handlar om i det här skedet av utredningen.