Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstanke om tjuvjakt bakom skadeskjuten björn

Polisen misstänker att ett grovt jaktbrott skett i Norrby, Backe. Allt pekar på att en björn skadeskjutits och nu varnas de boende i bygden.

Personal från länsstyrelsen åkte till Norrby efter att det varit bekymmer i byn med en närgången björn. De skulle undersöka vilka bekymmer som fanns och se om det till exempel gick att skrämma bort björnen.

– När de kom till platsen hittade de rejält färska blodspår. Med största sannolikhet har det bedrivits tjuvjakt just innan länsstyrelsens personal kom till platsen, säger Björn Svanberg, biträdande närpolischef i Strömsund.

Polisen kontaktades. Björnen bedöms ha fått allvarliga skador.

Under onsdagen genomförde polisen en brottsplatsundersökning angående misstänkt jaktbrott och i samband med det genomfördes eftersök.

– Den spårades upp mot berget, men sedan tappades spåret, säger Björn Svanberg.

Torsdag morgon kom uppgifter från Norrby om att en björn synts till i byn, därför var eftersökspatruller ute och letade efter björnen även under torsdagen. Björnen har inte kunnat lokaliseras.

– Det är jättesvårt med björn, den kan ha gått långt, eller ha lagt sig någonstans, den kan ju vara död, säger Björn Svanberg.

En polisanmälan om grovt jaktbrott har upprättats.

– Det är ju uppenbarligen så att det var bekymmer med björn i byn, men nu har någon gärningsman ställt till ännu värre bekymmer, säger Björn Svanberg.

Polisen har hållit vittnesförhör, men ingen person har i nuläget delgivits misstanke om brott.

– Vi har gjort och kommer att göra mer undersökningar, säger Björn Svanberg, Strömsundspolisen.

Enligt polisen är det inte otroligt att björnen är död, men då den ännu inte har anträffats bör boende i området iaktta försiktighet när de vistas i skog och mark.