Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstanke om barnvåldtäkt

En sexhärva som inkluderar misstankar om våldtäkt mot barn är under utredning. 15 personer är misstänkta i härvan med två minderåriga flickor som offer.

Annons

– Vi är nu i slutskedet av utredningen, säger Jonas Fjellström, som är åklagare i fallet.

Under utredningens gång har härvan växt undan för undan. I det första skedet hölls förhör, på rättväsendets eget initiativ, med den ena brottsoffret, en minderårig flicka. Då häktades även en man i nedre 20-årsåldern misstänkt för våldtäkt mot barn alternativt sexuellt utnyttjande av barn. Han är nu försatt på fri fot igen.

– Jag bedömer att han inte längre kan försvåra eller förstöra utredningen, säger Jonas Fjellström. Dessutom tror jag inte att han ska återfalla i brottslig verksamhet. Han medger också i stora drag det som hänt, även om han inte håller med om brottsrubriceringen, säger Jonas Fjellström.

Misstankarna har stärkts samtidigt som utredningen växt. Nu i utredningens slutskede är det totalt 15 misstänkta gärningsmän i sexhärvan.

– Av de andra misstänkta är det 12 personer som är hemmahörande i länet, säger Jonas Fjellström.

Dessa är mellan 15 år och 25 år gamla. Misstankarna mot dessa är sexuellt utnyttjande av barn och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Tre män i 40-årsåldern, som inte bor i länet, är också misstänkta i ärendet. Det rör sig om misstankar om kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallad grooming och försökt till köp av sexuella tjänster av barn.

– Det finns ett stort internetmoment i den här misstänkta brottsligheten, säger Jonas Fjellström.

Det är två minderåriga flickor som är det huvudsakliga målsägandena i fallet. De misstänkta brotten begicks månaderna kring årsskiftet mellan 2013 och 2014.

Utöver de två målsägandena finns ytterligare minderåriga flickor i periferin av sexhärvan.

Bevisläget mot de totalt 15 misstänkta personerna ser enligt åklagaren bra ut.

– I det stora hela har jag goda förhoppningar om att reda ut det här, säger Jonas Fjellström.

Åtalet väntas vara färdigt för att lämnas in framåt hösten.

– Det här ärendet är högprioriterat, säger Jonas Fjellström.

Internetsexhärvan verkar vara toppen på ett isberg när det gäller sexuell brottslighet mot unga på nätet. Flera fall av liknande art har under senaste åren avslöjats i Sverige.

Fram tills nu har utredningen hållit i hemlighet.

– Vi kommer försöka vara så öppna som möjligt när vi väl lämnar in åtalet för att visa på vilka faror som finns med internet för unga människor, säger Jonas Fjellström. Gemene man är nog inte helt medvetna om dem.