Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstag i Bergs hyreshus försenar nya bostäder

Artikel 6 av 8
Byggande i Bergs kommun
Visa alla artiklar

Bergs hyreshus glömde att kontrollera hur många våningar som var tillåtet att bygga på Hovsliden i Hackås. Missen gör att bygget av de planerade lägenheterna försenas med ett halvår.

I augusti förra året berättade LT att Bergs hyreshus planerade att bygga åtta nya lägenheter i Hackås. Planen var att byggnationerna skulle starta under våren 2016 och att lägenheterna skulle stå klara till hösten. Men så blir det inte.

Läs även: Stor satsning på nya lägenheter i Hackås

– Det skedde ett förbiseende hos oss. Den byggnad vi planerade för fungerade inte med detaljplanen, säger Hans Green som är vd för Bergs hyreshus.

Den detaljplan som finns för området tillåter visserligen byggnation av bostäder däremot inte hus med två våningar.

– Det är ett av de få ställen i Hackås där man inte får bygga två våningar. Och det hade vi planerat att göra, säger Hans Green.

Bergs hyreshus hade redan påbörjat upphandlingen när misstaget upptäcktes. Som tur var kunde bolaget avbryta processen innan några anbud hade kommit in.

– Det är inte bra att byggprojektet blir försenat. Det gillar jag inte alls men vi kunde ju inte bryta mot regelverket, säger Hans Green.

Bolaget har alltså fått tänka om och ta fram skisser på en annan typ av bostäder med ett plan i stället för två. Hans Green hoppas att antalet lägenheter ska bli samma som planerats tidigare men att det även i det fallet måste stämmas av med detaljplanen. Däremot blir planlösningen i lägenheterna annorlunda. Tvåvåningshusen skulle ha innehållit både tvåor och treor men de nya enplanshusen kommer enbart att rymma tvårumslägenheter på cirka 60 kvadratmeter.

Hans Green vill att de nya bostäderna ska stå klara för inflyttning i början av 2017.

– Jag skulle vilja att bygget är klart strax efter jul men jag vet inte om vi går i land med det. Vi har ju tappat ett halvår och jag skulle inte vilja tappa mer tid.

De planerade bostäderna i Hackås blir de första som byggs av det kommunala bolaget på mer än 20 år.