Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missnöjet med Östersund ökar

Östersunds sjukhus rankas lågt av AT-läkarna.

En färsk undersökning visar att missnöjet har fördubblats sedan 2008.

Personalchefen härleder trenden till omställningsarbetet inom Landstinget.

– En stor förklaring ligger i dom nedskärningar som gjorts, säger Björn Ahlnäs.

Annons

SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) har sedan år 2000 genomfört en ranking av landets AT-orter. Undersökningen baseras på enkätsvar från AT-läkarnas erfarenheter på respektive sjukhus.

I år hade 1054 AT-läkare deltagit i enkätundersökningen. Läkarna har bland annat fått svara på vad de gör under en genomsnittlig arbetsvecka. Avslutningsvis har de fått ge ett samlat betyg för sin tjänstgöringsperiod.

– Syftet med den här rankingen är att identifiera brister i AT-läkarnas tjänstgöring. Undersökningen är tänkt att fungera som verktyg dels för AT-läkarna, men också för facket och arbetsgivaren, Lena Ekelius, SYLFS ordförande.

– Därefter är det upp till de lokala avdelningarna att ta tag i dom problem som synliggjorts, säger hon.

21 AT-läkare har svarat på frågor om sin tid på Östersunds sjuhus. Då framgår bland annat att bara 62 procent rekommenderar Östersund som AT-ort. Och i den totala rankingen, som toppas av Ljungbys lasarett och innefattar 67 sjukhus, hamnar Östersund först på 46:e plats. För två år sedan rankade AT-läkarna Östersund som 23:e bästa ort

– Det är naturligtvis ingen utveckling som vi gläds åt. Den här rankingen är en del av varumärket och mycket viktigt i det avseendet, säger Björn Ahlnäs, personalchef.

• Vad beror den här utvecklingen på?

– Det finns förklaringar i att vi har genomgått en period med ett omställningsarbete. Det har gjorts nedskärningar inom Landstinget, som även det har inneburit en allt mer pressad situation för AT-läkarna, säger Björn Ahlnäs.

Östersunds sjukhus har nu fått konkreta förslag av AT-gruppen för att komma tillrätta med problemen.

– VI ska sätta oss ner här nu i veckan och diskutera hur vi ska jobba vidare. Vi måste ta till oss den här kritiken helt enkelt, säger Björn Ahlnäs.

Ljungby lasarett rankas som sagt högst i undersökningen. Tvåa kommer Lidköping och trea Lyckseles lasarett. Sämst rankad är Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det man totalt kan säga är att många AT-läkarna jobbar under en ganska belastad situation och får tillbringa litet tid på varje ställe. Här finns det förbättringar att göra på alla plan, säger Lena Ekelius.