Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjet med Östersund ökar

Östersunds sjukhus rankas lågt av AT-läkarna.

En färsk undersökning visar att missnöjet har fördubblats sedan 2008.

Personalchefen härleder trenden till omställningsarbetet inom Landstinget.

– En stor förklaring ligger i dom nedskärningar som gjorts, säger Björn Ahlnäs.

Annons

SYLF (Sveriges Yngre Läkares Förening) har sedan år 2000 genomfört en ranking av landets AT-orter. Undersökningen baseras på enkätsvar från AT-läkarnas erfarenheter på respektive sjukhus.

I år hade 1054 AT-läkare deltagit i enkätundersökningen. Läkarna har bland annat fått svara på vad de gör under en genomsnittlig arbetsvecka. Avslutningsvis har de fått ge ett samlat betyg för sin tjänstgöringsperiod.

– Syftet med den här rankingen är att identifiera brister i AT-läkarnas tjänstgöring. Undersökningen är tänkt att fungera som verktyg dels för AT-läkarna, men också för facket och arbetsgivaren, Lena Ekelius, SYLFS ordförande.

– Därefter är det upp till de lokala avdelningarna att ta tag i dom problem som synliggjorts, säger hon.

21 AT-läkare har svarat på frågor om sin tid på Östersunds sjuhus. Då framgår bland annat att bara 62 procent rekommenderar Östersund som AT-ort. Och i den totala rankingen, som toppas av Ljungbys lasarett och innefattar 67 sjukhus, hamnar Östersund först på 46:e plats. För två år sedan rankade AT-läkarna Östersund som 23:e bästa ort

– Det är naturligtvis ingen utveckling som vi gläds åt. Den här rankingen är en del av varumärket och mycket viktigt i det avseendet, säger Björn Ahlnäs, personalchef.

• Vad beror den här utvecklingen på?

– Det finns förklaringar i att vi har genomgått en period med ett omställningsarbete. Det har gjorts nedskärningar inom Landstinget, som även det har inneburit en allt mer pressad situation för AT-läkarna, säger Björn Ahlnäs.

Östersunds sjukhus har nu fått konkreta förslag av AT-gruppen för att komma tillrätta med problemen.

– VI ska sätta oss ner här nu i veckan och diskutera hur vi ska jobba vidare. Vi måste ta till oss den här kritiken helt enkelt, säger Björn Ahlnäs.

Ljungby lasarett rankas som sagt högst i undersökningen. Tvåa kommer Lidköping och trea Lyckseles lasarett. Sämst rankad är Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det man totalt kan säga är att många AT-läkarna jobbar under en ganska belastad situation och får tillbringa litet tid på varje ställe. Här finns det förbättringar att göra på alla plan, säger Lena Ekelius.