Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med försvarets behå

Trots årtionden med tjejer i lumpen har försvaret inte tagit fram underkläder för kvinnor i strid.

Annons

Den behå som finns på Lv 6 i Halmstad får kritik.
Kvinnliga värnpliktiga på förbandet menar att behåarnas knäppen går upp alldeles för lätt, rapporterar Hallandsposten på nätet.
– Knäppningen går upp när man rör på sig väldigt mycket, som till exempel i strid. För att knäppa den igen måste du ta av dig all utrustning, säger Paulina Rehbinder, presskontakt på Värnpliksrådet, till TT.
Hon berättar att hon under sin lumpartid, precis som nästan alla kvinnliga värnpliktiga, själv fick köpa sportbehåar för att använda ihop med den militära utrustningen.
Frånvaron av kvinnliga underkläder bland de plagg som försvarsmakten tillhandahåller har påpekats flera gånger av Värnpliktsrådet, utan att något hänt. Först nu, när antalet kvinnliga värnpliktiga de närmaste åren väntas bli ett par tusen, har försvarsmakten börjat agera för inköp av bland annat behåar, enligt Paulina Rehbinder.
Lv 6 i Halmstad är ett av få förband som försökt göra något åt saken på egen hand. Men förutom den alltför lösa knäppningen får plaggen också kritik för att de inte är testade för flamsäkerhet. Risken finns att de kan antändas och då smälta in i huden, skriver Göteborgs-Posten.

Mer läsning

Annons