Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misslyckad start för skidskyttarna

Björn Ferry sköt bort sig direkt, Fredrik Lindström vinglade fram på slutet. Efter den misslyckade OS-premiären var de svenska skidskyttarna ändå förhållandevis positiva.

Annons

– Vi vet hur jädra små marginaler det är, säger Carl Johan Bergman, 24:a i mål.

De tre svenskarna har alla åkt till OS i Sotji med förhoppningar om att ta en individuell medalj.

Förhoppningar som på inget sätt är orealistiska.

Lindström har som bäst varit tvåa i världscupen i vinter, Bergman fyra och Ferry sexa – men i lördagskvällens sprintlopp på skidskyttestadion i Laura var de blågula hoppen långt från medaljstriden.

Var det inte det ena problemet, så var det det andra. Medan Björn Ferry (25:a i mål) sköt bort sig med två bom i första liggande skyttet hade Fredrik Lindström för dålig fart under skidorna.

– Det var inte någon superåkning i dag tyvärr, säger Lindström.

24-åringen från Bredbyn sköt som ende svensk fullt, men tog slut helt under slutvarvet på den höga höjden.

– Den långa uppförsbacken kändes lång på vägen hem. Det kändes som att jag vinglade fram rätt mycket, säger Lindström.

– Går man på smällen så är det tuffare att skölja bort mjölksyran.

I mål var Lindström på 18:e plats, 47 sekunder efter norske skidskyttelegendaren och guldmedaljören Ole Einar Björndalen. Trots det var svensken inte jättebesviken.

– I dag var den bästa skyttetävlingen den här säsongen, skyttet kändes fantastiskt bra. Jag är ändå optimistisk, 47 sekunder (inför jaktstarten) känns inte så farligt heller, säger han.

Med tanke på de skrala resultaten var svenskarna generellt påfallande positiva efter loppet.

– Vi är ju realister. Vi har varit med i det här gamet och vi vet hur jädra små marginaler det är, hur lite det behövs i form för att man ska åka 20 sekunder snabbare. Det är sex sekunder per varv och så skjuter man en till – då har man tagit nästan 40 sekunder och då är man högt uppe.

– Det är samtidigt frustrerande när man vet hur lite det är. Men det är det som det här handlar om – att få allting att klaffa.

I måndagens jaktstart har Bergman precis som Ferry drygt en minut upp till täten. En uppgift som inte blir enklare av att det är många åkare som måste passeras i den täta resultatlistan.

– Är det såna här förhållanden är det inte mycket att göra, säger Ferry.

– Man får hoppas på snö och regn och storm eller någonting.

Även Tobias Arwidson, 42:a i sin OS-debut, får köra jaktstarten.