Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misslyckad skolpolitik

Annons

PISA-undersökningen visar tydligt att Sveriges skolpolitik är helt misslyckad.

När folkpartisterna Jan Björklund i riksdagen eller när Pär Löfstrand i kommunen lovordar sin politik ekar det ihåligt och tomt. Att skylla på andra verkar vara deras huvudargument.

Alliansen införde ett RUT- avdrag för läxläsning som utnyttjas av de mest välbeställda i Sverige. Att ge bidrag till de som har bäst möjlighet att klara skolan är pinsamt dåligt, då skolans uppgift är att kompensera de elever som av olika anledningar har svårt att nå målen.

Det fria skolvalet är den enskilt största anledningen till att Sveriges kunskapsnivå sjunker.

Alliansen har i 7 år haft möjlighet att påverka detta, utan att göra någonting.

Man går i första ledet och pratar om det fria valet, det är enligt Björklund och Löfstrand bra med riskkapitalbolag som driver skolor och flyttar 100-tals miljoner av våra skattepengar utomlands. I dag ser vi resultatet av deras politik. Sveriges skolor segregeras. De rika går på vissa skolor och mindre välbeställda och invandrare på andra, den samlade kunskapsnivån i Sverige sjunker och vi försvagas i konkurrens mot övriga världen.

Ett annat problem är att upprätthålla en likvärdig utbildning i hela Sverige. Är du elev i en glesbygdskommun eller en kommun med hög arbetslöshet får du inte samma förutsättningar för att klara dina studier.

Vänsterpartiet vill förbjuda bolag att ta ut vinster i skolor. Skolan ska förstatligas där alla oavsett i vilken kommun får samma förutsättningar att lyckas i skolan. Ta bort det orättvisa och segregerande rutavdraget för läxläsning, ge skolorna de resurserna för att hjälpa eleverna i skolan.

Reidar Lunde (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel