Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlades och kallades neger – vittnen vägrar ställa upp

Emmanuel Touré, lärare och politiker i Östersund, blev i torsdags kväll kallad "jävla neger" och sedan misshandlad av en yngre man på restaurang Plaza. Åtminstone tre personer såg och hörde vad som hände, men två av dem vill inte vittna.

Emmanuel Touré jobbar som lärare på Vittraskolan och har suttit som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden i Östersund. I torsdags kväll gick han till restaurang Plaza i Östersund tillsammans med en kompis. Han möttes där av en yngre man som sa "Hej jävla neger, how are you?

Detta ledde till en ordväxling. Emmanuel Touré frågade mannen varför han kallade honom neger och försökte upplysa honom om att man inte säger neger till folk. Den yngre mannen, en svensk i 25-30-årsåldern, frågade upprepade gånger "Where are you from?". Han fortsatte att prata engelska trots att Emmanuel Touré tilltalade honom på svenska.

En yngre kvinna som bevittnade situationen sa till Emmanuel Touré att inte bry sig om mannen. Emmanuel Touré började då resonera med henne i stället.

– Precis då kom den här killen snett bakom mig och gav mig en smäll rakt i ansiktet, berättar Emmanuel Touré.

Med blod rinnandes från ansiktet gick han ut till vakterna, som tillkallade polis. Emmanuel Touré lämnade en anmälan om misshandel.

Hans kompis blev vittne till händelsen och pratade med polis på plats. Enligt Emmanuel Touré fanns det ytterligare två vittnen, dels den yngre kvinnan samt en annan man. Men ingen av dessa två ville vittna. Även om båda uttryckligen sa till Emmanuel Touré att de tyckte att det han blivit utsatt för var fel, vägrade båda att vittna.

Emmanuel Touré mår nu mycket dåligt. Han är upprörd, ledsen, förbannad och förvirrad.

– Jag vet inte vad jag ska tro på längre. Det här är första gången på elva år som något sådant här händer. Jag hade aldrig trott att det skulle kunna hända mig i Östersund, i Jämtland. Det förvånar mig, säger han.

Han kom till Sverige från Guinea för elva år sedan och har hittills inte stött på den här formen av rasism. Tvärtom har han stolt berättat för vänner och bekanta utomlands att rasism inte är något större problem i Sverige. Han har haft en stark tro på att det svenska samhället är bra och rättvist. Den tron är nu i gungning.

– Jag vill fortfarande tro att det är en mardröm och att jag ska vakna upp ur den snart, säger han.

Emmanuel Touré är mycket mån om att fallet ska tas upp till rättegång.

– Det enda som kan ge mig tron på systemet tillbaka är att rättvisa skipas, säger han.

Förundersökningsledare Ewa Posner Storm har fått fallet på sitt bord, men har ännu inte hunnit ta tag i det. Det hon kan berätta är att en anmälan har gjorts och att den misstänkte förhördes i samband med brottstillfället. Det finns en skälig misstanke om brott.

I polisanmälan står att misshandeln ska ha skett mellan 23.20 och 23.40. I anmälan nämns inga vittnen, men enligt Ewa Posner Storm kommer ett nytt målsägandeförhör att hållas med Emmanuel Touré och då kommer han att få frågan om det finns några vittnen. Hon uppmanar också personer som var vittnen till händelsen att höra av sig till henne.

De skador som Emmanuel Touré fick av misshandeln finns dokumenterade av poliser på plats.

I nuläget vet inte Ewa Posner Storm om händelsen kommer att rubriceras som hatbrott, eftersom hon inte hunnit sätta sig in i fallet.