Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misshandlad får inte skadestånd – hade sig själv att skylla

Offer för misshandel kan få minskat skadestånd om offret genom sitt beteende delvis har sig själv att skylla.

En man i 20-årsåldern från Östersund blev utan skadestånd trots fällande dom då han inte ansågs ha rätt till den brottsofferersättning som tingsrätten dömt ut.

Mannen utsattes i november 2006 för misshandel vid två tillfällen under en och samma natt av en och samme man. Vid det första tillfället utsattes mannen för ringa misshandel och vid senare tidpunkt för misshandel då han fått ett slag i ansiktet.

Tingsrätten beviljade 500 kronor för sveda och värk för den ringa misshandeln och 4000 kronor för den senare misshandeln.

Men då mannen i 20-årsåldern själv misshandlat den andre mannen vid två tillfällen avslår brottoffermyndigheten hans ansökan. Han ska en vecka före misshandeln ha skallat mannen och under natten i november 2006 tillfogat den andre mannen ett sticksår på bröstkorgen med en kniv.

Brottsoffermyndigheten prövade även om mannen kunde tillkännas statlig ersättning i stället för det utdömda skadeståndet. Då tillämpas brottskadelagen som säger att brottskadeersättning kan sättas ned eller helt falla bort om det finns skäl med hänsyn till den skadelidandes beteende i samband med brottet. Eller om personen på annat liknande sätt uppsåtligen eller av oaktsamhet har ökat skaderisken.

Med stöd av brottskadelagen beviljades därför inte mannen något skadestånd.