Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade spridning av cancern – trodde kvinna var deprimerad

En läkare på en hälsocentral i länet får en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att han missat att en kvinna hade cancer.

Kvinnan hade tidigare opererats för bröstcancer. Nästan 10 år senare uppsökte hon hälsocentral då hon upplevde att hon var utsatt för stor psykisk påfrestning på grund av händelser i omgivningen. Kvinnan hade också gått ner i vikt. Den aktuella läkaren bedömde att kvinnan var deprimerad. Ett par månader senare gjorde kvinnan ett nytt besök på hälsocentralen där prover togs och läkaren undersökte kvinnan. Nio månader efter det första besöket hade kvinnan telefonkontakt med läkaren det framkom att hon inte mådde, att hon hade svårt att äta och nu endast vägde 44 kilo. I samband med telefonsamtalet ordinerades kvinnan antidepressiv medicin. Tio dagar senare sökte kvinna upp en annan läkare då hon hade ont i det bröst där hon tidigare opererats för bröstcancer. Då remitterades kvinnan till röntgen och en vidare utredning visade att kvinnan hade cancer med spridning och att det sannolikt rörde sig om metastaser från tidigare bröstcancer.

Kvinnan anmälde då den läkare som hon varit patient hos under åtta månader. Hon anser att läkaren har feldiagnostiserat henne. Läkaren bestrider att han handlat felaktigt och menar att det inte fanns något som tolkades som tecken på att kvinnan drabbats av cancer och att den allmänna sjukdomskänsla kvinnan gav uttryck för föreligger vid många medicinska tillstånd. Att kvinnan kände sig sjuk tolkade läkaren som tecken på den psykiska belastning hon var utsatt för. Läkaren påtalar också att kvinnan vid tillfällen gjort hjärt- och lungröntgen.

Läkaren menar att denne utifrån helhetsbilden med kvinnans kraftiga psykosociala påfrestning avsaknad av avvikande prover, viktnedgång som är vanligt vid psykisk påfrestning bedömde att kvinnans symtom kunde förklaras av den psykosocial påfrestning kvinnan var utsatt för. Därför anser läkaren att agerandet varit i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, håller inte med, deras bedömning är att läkaren inte fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen och inte behandlat patienten i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. HSAN bedömer att felet läkaren varken är ringa eller ursäktligt och att läkaren bör få disciplinpåföljd i form av en varning. En varning är den näst strängaste disciplinpåföljd Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kan besluta om. Det enda som är vassare är att återkalla någons legitimation för yrkesutövning och för detta krävs mycket graverande uppgifter.