Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade att patienten hade spricka i skallen

– Jag blev hemskickad från akuten med en värktablett och ett plåster på huvudet. Efter några dagar hemma började jag bli mycket sämre.

Annons

Så berättar en 27-åring från Östersund om vad som hände honom för 14 dagar sedan, då han efter ett restaurangbesök ramlade och slog bakhuvudet.

– Jag kände direkt att det var en allvarlig smäll och jag tuppade av en stund, berättar han. Mina kompisar såg till att jag hamnade på akuten och väl där så fick jag en värktablett och de satte ett plåster på såret.

Efter det att han kommit hem upptäcktes att han fortfarande hade en kanyl i armen efter provtagningarna.

När han legat hemma ett par dagar så kände 27-åringen att han blev sämre och sämre. Då ringde hans mamma till akuten och frågade om man kunde se något på röntgenbilderna och då fick hon veta att det inte gjorts någon röntgen. Mamman skjutsade då sonen tillbaka till akuten för nya undersökningar.

Vid den magnetröntgen som då gjordes upptäcktes en spricka på skallbasen och fem mindre blödningar. Efter sex dygn på sjukhuset och ett stort antal prover har han nu fått komma hem men är fortfarande sjukskriven.

Nu är 27-åringen och hans mamma starkt kritiska till hur sjukvården kunde skicka hem honom i det första skedet utan att närmare undersöka om han fått några skador efter fallet.

– Vem vet vad som skulle ha hänt om inte mamma sett till att jag kom in på en ny undersökning, det kunde ha slutat hur illa som helst, säger sonen.

Ewa Lundgren är verksamhetsområdeschef på kirurgen. Hon beklagar att patienten i det här fallet inte blivit rätt omhändertagen på akuten.

– Det är inte ovanligt att folk kommer in med skallskador men att olika omständigheter gör att en del patienter är svårbedömda. Hur det var i det här fallet vet jag inte och vi kan bara hoppas att patienten nu mår bättre. Samtidigt vill jag att han tar kontakt med oss igen så vi få undersöka vad som gått snett.

När det gäller kanylen i armen säger Ewa Lundgren att en sådan sak bara inte får ske.

– Vi har tagit upp det här fallet och akuten har sett över sina rutiner för att det inte ska hända igen, säger hon.

Nu funderar 27-åringen och hans mamma på att anmäla fallet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Mest för att ingen annan ska behöva råka ut för samma sak, säger de.

Mer läsning

Annons