Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missade att kyrkan är k-märkt

En reparation av kyrkotaket för cirka 200 000 kronor påbörjades i september. Men nu har det tagit tvärstopp eftersom kyrkorådet missat att byggnaden är k-märkt.

– Det är ganska komplicerat. Men vi har inte gjort något i onödan, säger kyrkorådets ordförande Margareta Molin.

Varje år skadas kyrkan i Sveg av snömassorna. På våren när den tunga snön släpper så följer takets skiffer med i raset.

Tidigare år har taket renoverats med nytt skiffer. Men eftersom problemet är ständigt återkommande gjordes en besiktning av taket under hösten. En specialist på skiffer gjorde bedömningen att delar av taket skulle bytas ut till koppar.

Kopparplåt för 80 000 kronor beställdes och demontering av skiffer utfördes för 30 000 kronor, enligt församlingens redovisningsbyrå Företagsliv. Sedan tog det stopp.

– Det är svåra bestämmelser eftersom det är en kulturbyggnad. Allt måste vara godkänt av länsstyrelsen först, säger Margareta Molin.

Varför arbetet beställts innan länsstyrelsen gett grönt ljus är oklart. Men enligt Margareta Molin har inget onödigt arbete utförts.

– Det var akut. Vi är måna om byggnaden och såg det i tid. Men sedan måste det göras på rätt sätt, det handlar om en byggnad som ska stå i hundra år, säger hon.

Tills länsstyrelsen ger tillstånd att fortsätta arbetet har kyrkan fått ett provisoriskt tak i form av en gummiduk för 18 000 kronor. Byggställningen som hyrts för 71 555 kronor monterades ned i går av den anlitade byggfirman.

Trots att kyrkorådet tidigare fattat beslut om reparationen kan Margareta Molin inte svara på varför kopparplåt beställts.

– Har det nu beställts ett koppartak måste det säljas, säger hon.

Men hon anser inte att de slösat med kyrkomedlemmars pengar.

– Jag beklagar att vi inte gjort på rätt sätt från början. Vi är nya i kyrkorådet.