Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missa inte chansen att utveckla biogas

Nyheten om en möjlig etablering av biogasproduktion från skogsavfall och andra kolvätematerial är en bekräftelse på vår strävan att föra fram den tekniken i Jämtlands län.

Östersunds kommun med Jämtkraft får absolut inte tappa den chansen! Vi kan bli självförsörjande på biogas och även exportera till övriga Sverige. Försäljningsvärdet för de produkter som kan framställas; biogas, metanol, DME-diesel etc. rör sig om miljardbelopp årligen. Hundratals arbetstillfällen skapas och Östersund och Jämtland ser en ny blomstringstid.

Inga detaljer är ännu allmänt kända men förmodligen rör det sig om förgasningsteknik. Där kan i princip allt som innehåller kolväten förgasas och omvandlas till drivmedel. Det kan förutom skogsråvara, röra sig om alla biogrödor, plaster, gamla bildäck, hushållsavfall etc.

Naturligtvis ska produkterna som distribueras ut i övriga landet transporteras på järnväg, inte minst viktigt på Inlandsbanan. Här får vi ytterligare ett argument att rusta upp Inlandsbanan.

Produktionen i denna anläggning, liksom i Kraftvärmeverket släpper ut enorma mängder koldioxid, mer än om de skulle eldas med olja. Koldioxiden kallas visserligen klimatneutral men atmosfären och naturen ser ingen skillnad.

På ”kort sikt” – 50 till 100 år behöver vi neutralisera utsläppen även från biobränsleanläggningar. Ta tillvara koldioxiden och omvandla den tämligen enkelt till just metanol, DME eller biogas. Det kallas CCR-teknik; Carbone Capture and Recycling. Då fördubblas produktionen i samma anläggning.

Vi riktar en uppmaning till den som ska styra i Östersunds kommun de närmsta åren att verkligen se dessa fantastiska möjligheter och säkra denna etablering i Lugnvik, integrerat med Jämtkraft.

P-O Olsson, vice ordf. FP Jämtland/Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel