Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mirjam Talvik

/

Psykiater Mirjam Talvik avled endast 51 år gammal den 28 oktober på Huddinge sjukhus i kretsen av sina närmaste: modern Irma, syster Liina, döttrarna Arezou och Azita och maken Bengt Andrée.

Annons

Mirjam var en ovanlig person, inte bara det att hon var uppvuxen i en stuga i skogen i väglöst land i Härjedalen som dotter till den estniskfödde konstnären Herman Talvik, utan för att hon var alltigenom ovanlig. Hon kombinerade ett kristallklart intellekt med anspråkslöshet, värme och otvungenhet. Mirjam hade en förmåga att se till andras behov utan att förminska sig själv och därför kunde man vända sig till henne i alla lägen. Hon var obrutet nyfiken och orädd; efter att ha sprungit på en liten annons om en segelbåt som var till salu och köpt den lärde hon sig att segla som den mest självklara sak i världen. Vi har sällan träffat någon som var så förväntansfullt positiv i sin utblick mot världen, ända till slutet, eller någon med så nära till skratt. Hon hade en unik förmåga att fokusera på det som är viktigt i livet och ägde en begåvning som täckte in högsta nivån av kokkonst till vetenskaplig produktion. Som forskare hade hon kunnat gå hur långt som helst om hon hade fått mer tid på sig. Mirjam hörde till pionjärerna när det gällde att utveckla evidensbaserad behandling för beroendepatienter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i Sverige. Det här skedde på bara några år, och till stor del under sjukdomstiden med imponerande entusiasm och engagemang trots att hon var fullt medveten om den allvarliga prognosen.

På sin 50-årsfest bjöd hon in till ett kalas som liknade en dröm – en medeltidsfest med ett oändligt antal rätter alla varsamt tillagade av ett redan då svårt sjukt födelsedagsbarn.

Hon var stor som människa och hon saknas – men kommer aldrig att glömmas – av oss som kände henne.

Susanne Bejerot,

Håkan Bring Huczkowski, Jacqueline Borg,

Ullakarin Nyberg,

Stefan Borg och för arbetskamraterna på Beroendekliniken Karolinska sjukhuset och PET-gruppen Karolinska institutet.

Mer läsning

Annons