Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus 40 bara halvvägs mot rekordet

I Sverige gör vi stor sak av att kvicksilvret i år sjunkit under minus 40.

Tänk er då en termometer som visar dubbla den kylan och tänk er sedan att ni går ut.

Annons

Köldrekordet alla kategorier, minus 89 grader, är uppmätt på en plats som heter Vostok i närheten av Sydpolen. Inte långt därifrån ligger en forskningsstation som heter Amundsen-Scott och där har ingenjören Sven Lidström arbetat i mer än ett år. Han personliga utomhusrekord är minus 75 grader, kallare än det varit någonstans utanför Antarktis.

– Det är ofattbart kallt. När det är så kallt är det helt stilla och tyst, när det blåser brukar det bli lite varmare. Allt stelnar, skorna, skosulorna, kläderna och det bränner i lungorna när du andas. Tar du av dig någonting förfryser du väldigt fort, säger han till TT.
– Hur lång tid man klarar beror på hur mycket kläder man har på sig och hur mycket man har ätit. Är man välklädd och rör på sig kan man nog klara en timme.

Sven Lidström var en av deltagarna i det internationella projektet Icecube. Deltagarna i det bygger ett så kallat neutrinoteleskop som beräknas bli färdigt i år och som placerats ett par kilometer ner i isen.
– Isen där stationen ligger är tre kilometer tjock och det är därför det är så kallt på Antarktis, man är ju uppe på 3 000 meters höjd. Årsmedeltemperaturen där nere är minus 50 grader.

Mer läsning

Annons