Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 59 skalv i Sverige

Det har ljugits en hel del om det svenska urberget. Man har sagt att det är väldigt stabilt. Men om man tittar efter så ser man ju att det är fullt av förkastningslinjer.

Docent Nils Axel Mörner före detta föreståndare för paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms universitet och hans teams paleoseismiska utredning har visat att minst 59 superjordskalv ägt rum i Sverige enbart de senaste 12 000 åren. Av dessa har sex varit med minst magnituden 8 på richterskalan. Sexton skalv utlöste väldiga tsunamis.

Det är istiderna som gör det svenska urberget instabilt. Cirka 90procent av de senaste 100 000 åren har det varit istid i Sverige. Kärnkraftsavfallet ska förvaras säkert i minst 100 000 år. En del pratar om en halv miljon år år.

Men alliansen räknar kanske inte med att vara vid makten i de kommande hundratusen åren så att de behöver ta ansvar när det går fel.

J Torben Staehr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel