Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minst 17 lodjursföryngringar i länet

2015 ska Jämtlands län ha minst 17 lodjursföryngringar. I hela Norrland ska antalet föryngringar ligga på minst 73 stycken. Det förslaget framför länsstyrelsen till Naturvårdsverket.

Miniminivån för lodjursstammen i norra rovdjursförvaltningsområdet bör fastställas till 73 föryngringar till och med år 2015. Det föreslog de fyra nordligaste länen gemensamt till Naturvårdsverket i en skrivelse på onsdagen.

Norra rovdjursförvaltningsområdet består av fyra län som har beslutat om följande förslag på en minsta nivå inom länen: Jämtland 17 föryngringar, Norrbotten 26, Västerbotten 17 och Västernorrland 13.

Detta förslag lämnas nu till Naturvårdsverket, som slutligen beslutar om miniminivåer för varje förvaltningsområde och län.

Regering och riksdag har tidigare fattat ett antal beslut om lodjursstammens utbredning och storlek som påverkar förvaltningen. År 2025 ska det finnas högst 400 lodjur inom renskötselområdet. Det betyder att lodjursstammen ska minska, men inte alltför snabbt, enligt riksdagen. Det ska finnas minst 250 föryngringar av lodjur i landet, vilket förutsätter att stammen också ökar i södra Sverige.

Fotnot: Föryngring betyder en lodjurshona med ungar.