Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskat behov av socialbidrag i Östersund

Färre behövde socialbidrag i Östersunds kommun förra året. Och under 2014 planeras nya jobbprojekt inom vården för arbetslösa.

På det stora hela verkar 2013 ha varit ett bra år eller snarare ett bättre år än tidigare år vad gäller antalet personer som behövde ekonomiskt bistånd av kommunen.

Socialförvaltningens verksamhetsberättelse noterar bland annat att 49,8 miljoner kronor betalades ut i socialbidrag vilket var ungefär 1,5 miljoner kronor mindre än 2012.

Behovet av socialbidrag hos ungdomar mellan 18 och 24 år minskade också under fjolåret och en av förklaringarna är en riktad ungdomssatsning på 10 miljoner kronor för att ge ungdomar jobb, gav resultat.

"Under sommarmånaderna jun – aug minskade antalet hushåll i gruppen Unga vuxna med 30 procent jämfört med sommaren föregående år", står det i verksamhetsberättelsen.

Sammanlagt 159 ungdomar har erbjudits ungdomsanställning i kommunen.

"En erfarenhet från projektet är att många ungdomar är dåligt rustade vad gäller kunskap om hur arbetslivet fungerar och att de behöver omfattande individuellt stöd".

Kommuninvånare som behöver hjälp med hyresskulder har också minskat – från 865 000 kommunala skattekronor 2011 till 289 000 kronor förra året.

Under 2014 planerar förövrigt socialförvaltningen tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen att dra i gång ett nytt jobbprojekt: "Ny i vården".

Upp till 15 personer som har behövt försörjningsstöd under en lång tid, kommer att erbjudas vårdpraktik på särskilda boenden med heldygnsomsorg. Även arbetsförmedlingen finns med som part i projektet.

Projekttiden beräknas pågå 1,5 år.