Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad folkmängd i länet

Två kommuner i länet hör till de som tappat mest i folkmängd under 2013.

Annons

Enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån är Bräcke och Strömsund två av de kommuner i hela landet som tappade mest i folkmängd under 2013.

I Bräckes kommun, där det nu bor 6 559 personer, är förändringen mellan årets början och slut minus 1,4 procent och 96 personer i folkmängd.

Henrik Kvist är ekonomichef i Bräckes kommun.

– Enligt statistiken kommer vi att tappa ungefär så mycket även framöver, säger Henrik Kvist.

I regel handlar det om att nyligen myndiga invånare, det vill säga i 20-årsåldern, flyttar ut ur kommunen och bidrar till minskningen.

Strömsunds kommun kommer procentuellt lindrigare undan med minus 1,3 procent. Eftersom det nu bor 11 984 personer i kommunen är förändringen däremot större till antalet personer, 154 stycken.

Anders Andersson är kommunchef i Strömsund.

– Att siffrorna ser ut såhär beror nog på att många uzbeker flyttat härifrån. Jag kan tänka mig att imamen som blev skjuten var en samlande kraft tidigare, säger Anders Andersson.

– Vi jobbar hela tiden med den här frågan, och vill förbättra allt ifrån utbildning till telefoni och bredband.

Även Bergs kommun minskar, med drygt 1 procent. Där bodde det under förra året 7 153 personer.

Vad som påverkar siffrorna är födslar, dödsfall, in- och utvandringar.