Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minska pappersbördan

Jag har som mångårig nära anhörig till åldrande föräldrar (min pappa är dock numera avliden) och 97-årig svärmor med många återkommande vårdkontakter inte undgått att förundras över varför läkare ska nödgas använda uppåt halva sin arbetstid till administrativa uppgifter i stället för patientkontakter. Samma sak gäller för övrigt lärare i skolan (som tydligt märktes vid mina döttrars och vänkretsens skolgång).

Istället för att ägna hela sin arbetstid åt vårdkontakter – respektive undervisning av elever – nödgas dessa vård och skolproffs nu sedan 1990-talets andra hälft gradvis lägga allt mer sin tid på sådant som andra (läkarsekreterare etc) skulle sköta snabbare, bättre och till en lägre timkostnad.

Följden av denna missriktade och okloka utveckling är att vi med stor sannolikhet fått en sämre fungerande sjukvård, skola och rättsväsende (problemet är likartat inom polisen, som visserligen blivit fler men allt mer kontoriserad/administrativ). Detta gör att vi skattebetalare får ut mindre ur verksamheten.

När får vi se politiska beslutsfattare som verkligen inser fakta och ser till att läkare, lärare och poliser avlastas merparten av sin administrativa börda för att i stället kunna ägna större delen av sin arbetstid åt fler patientmöten, fler undervisningstimmar och att lösa fler brott?

Se där en uppgift som många medborgare skulle uppskatta om nye statsministern Stefan Löfven och hans regering prioriterade den kommande mandatperioden. Lyft av profession dess administrativa börda och låt dem vara proffs i det de är utbildade för!

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bland annat riksdag och regeringskansli m m 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel