Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesvärda bilder från länet i ny utställning

I drygt 40 år jobbade Jan Andersson som fotograf på Länstidningen. Nu visas några av hans bästa jämtländska ögonblick i en utställning under Storsjöyran.

Fotograferna på en lokaltidning får vara med om mycket. Ena dagen tar de på sig storstövlarna i en ladugård, andra dagen är de på fin middag med landshövdingen. Framför allt möter de många olika människor, som var och en har något intressant att berätta. På 43 år i Länstidningens tjänst hinner man fånga de flesta och det mesta. Fråga bara Jan Andersson.

– Det är det bästa jobb man kan ha. Redan som 11-åring skrev jag i min dagbok att det var tidningsfotograf jag ville bli och så blev det också, säger han och fortsätter:

– När jag gick i pension i mars började jag fundera på att ge ut en bok med minnesvärda ögonblick från länet. Bilderna i en dagstidning är ju dagssländor, men tål egentligen att ses flera gånger. Men boken blev för dyr så nu blir det en utställning i stället.

I slutet av juli är det vernissage för "Jämtländska ögonblick" i "Välkommen hem"-tältet på Krogstråket i Badhusparken. I år kommer tältet att bli förlängt och breda ut sig längre ner mot Storsjön. I arbetet med utställningen har Jan Andersson gått igenom tusentals bilder för att hitta de rätta. 50 000 av fotografierna är tagna efter tidningens digitalisering och finns därför sparade på dvd-skivor. En del av de bilder som Janne skulle vilja ha med saknas helt eller finns bland negativen i Jamtlis bildarkiv.

– Men det är inte bra att ha för många bilder heller, för då blir det svårt för besökarna att koncentrera sig.

Tio dagar lång blir utställningen som ska visa omkring 55 fotografier från 1971 och framåt. Besökarna kommer säkerligen att känna igen skådespelaren och artisten Allan Edwall i sin barndoms Hissmofors, tennislegenden Björn Borg med sonen Robin på Frösö flygplats, och en glassugen Olof Palme.

Vid sidan av kändisarna finns många vardagshändelser och personer som satt mer eller mindre avtryck i länet, som branden i Centralpalatset, kylan på bangården, polisen Breding, och så mannen som blev förevigad när han betalar parkeringsavgiften på väg till sitt eget bröllop.

– LT:s nattchef ville ha bilden på en helsida och sätta rubriken "En krona för bruden", men den stoppades. Det blev "Brudkronan" i stället, säger Jan, som strävat efter både humor och allvar.

– Jag hoppas att utställningen blir omtyckt och att besökarna blir glada. Många kommer säkert att känna en gnutta vemod också. Tanken är att det ska bli fylliga bildtexter, säger Jan Andersson.

Yrangeneralen Lars Sillrén tror att de fångade ögonblicken kommer att passa bra i "Välkommen hem"-tältet där representanter från länets kommuner finns på plats, bland annat i syfte att öka inflyttningen.

– Tältet skildrar regionen och Jämtland och där kan en sådan här tillbakablick addera något. En hel del hemvändare söker sig dit och då får bilderna ytterligare en dimension. Många kommer att känna igen dem. Jag tror att det blir en jättefin utställning, säger han.

Jan Andersson letar fortfarande efter en bild som han vill ska vara med. Den på fjällflygaren Gunnar "Spökis" Andersson.

– En av anledningarna till att jag vill det är att utställningen kommer att vara precis på den plats där Spökis hade sitt flygplan uppställt. Jag vet att bilden finns någonstans och jag kommer att hitta den.

– En gång när jag flög med Spökis för att ta bilder så lutade jag mig mot helikopterdörren, som då gick upp. Sånt får man också vara med om i det här jobbet! Som tur var gick det bra.

En butiksägare på Frösön betalar kostnaden för utställningen och motiven kommer senare att hängas i hans nya snabbmatsrestaurang i anslutning till butiken.

– På så sätt kommer inte bilderna att försvinna utan leva vidare, säger Jan Andersson.