Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesutställning hedrar lokala konstnärer

Deras tavlor pryder många väggar i västra Härjedalen. Men de flitiga konstnärerna blev aldrig riktigt erkända för sina verk. Nu har man dock chansen att se många av deras tavlor vid en minnesutställning i Funäsdalen

Det handlar om konstnärerna Agnar Lindström och Oscar Fredriksson som var två färgstarka profiler i bygden och dessutom produktiva konstnärer. Bekanta namn för många i Funäsdalsområdet, Agnar Lindströms tavlor hade oftast natur och blommor som motivför sina fina naturbilder och blommor. Oscar Fredriksson var naivist och avbildade frikostigt människor och natur.

– Deras tavlor finns i många hem häruppe, och de det känns bra att vi i Funäsdalens byalag kunnat samla ihop en del av deras tavlor, säger Barbro Kjällmark som tillsammans med Harry Hellström tagit initiativet till utställningen.

Agnar Lindström föddes 1897 i Orrnäs, Jämtland och dog i Tännäs 1970, Oskar Fredriksson föddes 1905 i norska Aalen och avled 1985 i Funäsdalen.

– Oscar hade ett smått vidlyftigt och växlingsrikt leverne, och det finns många roliga historier om hans framfart, säger Barbro Kjällmark.

Man kan även konstatera att det var svårt att få ekonomin att gå ihop. Bland annat finns det en tavla med fem myskoxar som Oscar själv prissatt till 58 kronor. Den tavlan målade han 1971.

– Han resonerade att ju fler myskoxar desto dyrare blev tavlan, kanske det var en tia per oxe, funderar Barbro Kjällmark.

Utställningen visas på Strömlidens bygdegård i samband med de traditionella konsthelgerna i Funäsdalen 7-8 och 14-15 september.