Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesrika dagar

/
  • Några av de 84 småkakorna och Per Bergvall på kruskalaset i Böle som brevskrivaren också besökte. Bilden är tidigare publicerad i samband med LT:s reportage från samma kruskalas.Foto: Henrik Flygare

Det kom ett brev till Solsidan från hemvändaren Henry Otterud i Linköping:

Annons

”Det är inte ofta under mitt långa liv, 89 år, som jag har besökt min födelsebygd. Fick chans att åka med kusin Nils och Lisbeth, Stenungsund, med löfte att bo hos dem.

Två veckor borta avskräckte först. Det blev mot förmodan händelserika och intressanta veckor. Första gången som jag inte åkte i egen bil. Det var inga problem att ta sig någonstans med så tjänstvilliga vänner som Håkan, Anna-Greta och Kalle, när kusin Nisse var upptagen på annat håll.

Första upplevelsen var festligheter i hembygdsgården i Pålgård. Förträffligt – där tycktes alla gamla vänner och bekanta vara.

Vännen Kalle från Fagersta visste om något som jag aldrig hade hört. ”Kruskalaset i Böle”. Platsbor hjälptes åt att baka 84 sorters småbröd. Som konditor vill jag säga att det var proffsigt gjort! Här blev jag väl omhändertagen av vännen Per Bergvall.

Även tätorten Hammarstrand hade berikats med fina festligheter och försäljning. Försäljningsstånd längs hela långa gatan. För mig en kulinarisk upplevelse – kolbulle med lingon. Men varför sluta sälja klockan 15?

Lördag den 11 juli var det 125-årsjubileum med årsmöte på Ragunda järnvägsstation. Som medlem var man med.

Kusin Nisse var mån om att jag skulle se och uppleva så mycket som möjligt. Hängbron var ny för mig. Jobbig att ta sig ner och upp. Men värd besväret. Flera rundturer genom alla byar och sevärdheter och jag fick fotografera den 65 meter långa skylten HAMMARSTRAND.

Tunnbrödsbageriet i Krokvåg var en upplevelse för en yrkesman att få se tillverkning på gammalt vis.

Tacksam för dessa minnesrika dagar, en ynnest att ha fått vara med om allt detta. Kände ingen trötthet.

Men varför säljs det inga vykort längre? Ledsamt.”

Mer läsning

Annons