Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Stig Gruen, Ljunghusen

Entreprenören och tävlingsföraren Stig Gruen, Ljunghusen, har avlidit i en ålder av 92 år.

Annons

Han var född och uppväxt i Östersund, där han redan i unga år övertog släktföretaget Hedmarks Maskinaffär. Utöver bilhandeln skaffade han gräv- och skogsmaskiner och tog röjnings- och avverkningsuppdrag. Han projekterade också stora vägbyggen, bland annat motorvägen mellan Göteborg och Malmö.

Han blev tidigt känd som en skicklig bilförare och körde såväl rally som bantävlingar. År 1951 vann han en klasseger i Midnattssolsrallyt. Han emigrerade senare till USA, där han med hustrun Ruth bosatte sig i Oregon. Där fick han en delentreprenad i genomförandet av den stora kanal som drogs från Klippiga bergen till Los Angeles för att förse staden med dricksvatten. Det gav honom ekonomiska möjligheter att köpa mark, som han styckade upp till tomter och sålde.

Han var även sportflygare och företog flera ensamflygningar över Atlanten med sportflygplan som han exporterade till Europa. Under några år flög han även krabbor från Irland till Sverige.

Han återupptog biltävlandet i 60-årsåldern och deltog i flera stora tävlingar som Silverstone i England, Nürburgring i Tyskland och Paris 24-timmars med som bäst en andraplats i sin klass. Han blev även svensk mästare i banracing.

På äldre dar flyttade han åter till Sverige och bosatte sig då i Skåne.

Gösta Nilsson

Annons