Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Ann Bengtsson Jarlås, Stockholm

Ann Bengtsson Jarlås har avlidit 88 år gammal. Hon sörjs närmast av barnen Christer och Liza med familjer, övrigt släkt och vänner.

Annons

Ann var Carl och Gertrud Anderssons enda dotter mellan två bröder och hon döptes till Ann Margret. Hon växte upp i ett expansivt Bispgården. Carl var åkare tillsammans med sina bröder. Det blev mamma Gertrud som stod henne närmast hela livet. Vid gården fanns Turisthotellet under faster Hannas bestämda ledning där hon tidigt började jobba. Barndomskompisarna Ingrid och Kerstin kom hon att ha kontakt med hela livet.

Hon gillade skolan, läste realen i Sollefteå och tog studenten i Sundsvall; där hon lämnade spår efter sig på Alnön där det ännu finns en väg som döpts till Jarlåsvägen. Efter studentexamen hamnade Ann i Gävle där hon mötte vår pappa Bror Bengtsson från Storvattnet, Frostviken. Två jämtar i Gävle. Det blev kärlek, nyårsbröllop i Fors kyrka 1955 och stor fest på Turisthotellet.

De tu flyttade till Stockholm, blev nybyggare i Vällingby, hade Petterssonbåt i Mälaren och hade mycket roligt med kompisar. När Christer skulle födas så såldes båten, en SAAB fick rulla till Kiruna där Christer föddes 1959 och Liza 1962. Nästa flytt gick söderut 1965 till Karlskoga där hon var hemma med oss till början på 1970-talet. Ann började arbeta först som lärare där hon fick lära den lokala hockeyeliten maskinskrivning och sedan under många år med sina älskade böcker på Stadsbiblioteket.

Mamma gav oss kärlek, trygghet och rättspatos, var för allas lika värde och mot alla former av diskriminering. Hon ingav oss känslan att allt vi ville var möjligt om vi ville det - trots att vi inte växte upp i ekonomiskt överflöd.

När pappa dog 1986 blev mamma själv några år tills hon 1993 flyttade tillbaka till Jämtland, Torvalla och sedan Brunflo. Här blev hon en närvarande farmor med besök före hockey och basketträningar, läxläsning och något av fyra barnbarn på besök eller i telefonen. På det nya årtusendet fick hon följa med och hämta hem Lizas dotter Johanna från Kina, en fantastisk resa och stor upplevelse. Hon varvade omsorger om barn och barnbarn med frivilligt arbete för Röda Korset, bokcirklar och resor upp till stugan pappa byggt i Frostviken. Det sista året fick Ann tillbringa i Stockholm på Löjtnantsgården på Östermalm där hon med sitt goda humör blev populär hos personal och de andra boende.

Mamma var en stöttande person som gav mycket åt oss alla som kom i hennes väg. Carls och Gertruds sista barn dog på julafton 2018. Julen var en högtid som var viktig för henne och som hon för alltid är förknippad med. Till sommaren kommer hon åter få vila bredvid Bror på kyrkogården i Gäddede.

Barnen Christer B. och Liza Jarlås

Annons