Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Vanja Alander, Göteborg

Vanja Alander, Göteborg, har efter en lång och svår sjukdom somnat in för evigt. Vanja avled den 28 april och blev 87 år gammal.

Vanja var den tredje i raden i en kull på fem syskon, alla flickor! Hon växte upp på Odensalagatan i Östersund men när pappan köpte ett bageri på Frösön blev först Ruthsvägen och sedan huset på Rådmansgatan familjens fasta boplatser.

Efter ett par tidiga kontorsjobb på Tretorn och Konsum i centrala Östersund flyttade Vanja till Sundsvall. Men ett par år senare var Vanja tillbaka i Östersund där hon i mitten av 1950-talet kom att träffa Bosse Alander, sin blivande livspartner och ständige följeslagare. Paret gifte sig i juni 1957 och flyttade sedan till sörmländska Hälleforsnäs där Bosse spelade allsvensk bandy i tre säsonger.

Tillbaka i Östersund 1960 köpte Vanja och Bosse, tillsammans med Bosses bror Reidar och hans hustru Bodil, en fastighet på Lugnviksvägen vid Storsjöns strand och året efter utökades familjen med dottern Nina. Fastigheten kom i närmare 50 år att bli ett naturligt centrum för hela familjen Alander, där samlades ung och gammal över generationsgränserna till otaliga arrangemang och festligheter.

Under de här åren var Vanja anställd inom domstolsväsendet, först vid Vattendomstolen och sedan vid Östersunds tingsrätt. Dessutom jobbade hon under några år extra vid Östersundstravet och på biografen Sveasalongen.

På gården i Lugnvik kunde Vanja ägna fritiden åt att påta i trädgården eller studera det rikliga fågellivet, Vanja kunde ägna timmar åt att titta på fåglar. Men bara när tid fanns, för helst spelade hon golf tillsammans med maken och nära vänner!

Men ålder och sjukdomar tog till slut ut sin rätt; golfklubborna fick stå kvar i förrådet, blommorna fick skötas av någon annan och fastigheten såldes 2009. En lägenhet på Allégatan blev i fem år parets bostad innan man våren 2014 flyttade tillbaka till Lugnvik där Vanja, svårt plågad av sin sjukdom, fick en plats på äldreboendet i centrum samtidigt som Bosse kunde skaffa sig en lägenhet i närheten. Men bara ett par månader senare avled Bosse hastigt och Vanja förlorade sin make och livlina.

För ett par år sedan kunde Vanja flytta till Hisingen i Göteborg där dottern Nina och hennes familj varit bosatt sedan många år. Och, trots dessa coronatider, kunde boendet erbjuda Nina möjligheten att sitta vid Vanjas sida när hon för ett par veckor sedan somnade in för gott.

Nina med familj

Systrarna Birgitta och Anita

Övriga släkt