Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ulla Björnudd, Östersund

En verkligt sann djurvän fattas oss, nu för gott.

Ulla Björnudd startade Djurskyddet Jämtlands läns katthem och pensionat 2012. Det gjorde hon utifrån den svåra situation som rådde för hemlösa katter i vårt län.

Ulla visste. Hon hade länge varit verksam vid Jämtkatten, en ideell förening som funnits i snart 40 år. Hon hade också startat och utvecklat Tasseborg, en butik med allt som en smådjursägare behöver. Där upplät hon under några år också lokaler för de hemlösa katter, som Jämtkatten tog in.

När Ulla gick i pension sålde hon butiken och gick tillbaka som volontär hos Jämtkatten. Trots det idoga arbete som gjordes av medarbetare där, blev situationen allt svårare.

I början av 2010-talet blev läget så pass kritiskt att Ulla och några fler eldsjälar såg att något måste göras. Ulla satt i styrelsen för Djurskyddet Jämtlands län. 2012 lyckades hon övertala de övriga styrelsemedlemmarna om att det var nödvändigt med ytterligare ett katthem i länet och att föreningen måste ställa upp och ta ansvar för det. Vid första advent 2012 invigdes det nya katthemmet som också har en pensionatsavdelning. Ulla arbetade mycket hårt den första tiden och utifrån sitt omfattande kontaktnät etablerade hon också pensionatet som en viktig del, för att få ett bidrag till den ideella verksamheten.

Under några år var hon också ombud för Agria Djurförsäkring.

2015 började hennes hälsoproblem. Efter krångel med hjärtat, kom först cancern och sedan den fruktansvärda sjukdomen ALS, som till sist, nu i höst, tog hennes liv.

Vi som arbetade med henne vill hylla hennes gärning och samtidigt berätta hur nödvändigt katthemmets verksamhet fortfarande är. Varje år har vi tagit hand om cirka 100 hemlösa katter, ofta från svåra förhållanden. Vi samarbetar med länsstyrelsens djurenhet, på så sätt att de som ser att katter far illa, kontaktar den ansvariga djurskyddsmyndigheten länsstyrelsen. Därefter kommer katterna till oss, där de får omvårdnad och kärlek. Om ingen ägare kan spåras, så lägger vi ned ett omfattande arbete på att hitta nya, goda hem till dem.

Vi som jobbat och jobbar på katthemmet saknar verkligen Ulla och den oförtrutna energi och det engagemang hon hade innan hon blev sjuk. Med sitt ödmjuka och vänliga sätt var hon en mycket omtyckt person.

Varmt tack och en fridfull vila önskar vi Ulla, vi som fortsätter hennes arbete.

Djurskyddet Jämtlands län

Katthem och pensionat

genom

Inez Backlund, Eva Johansson