Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ulf Svedin, Svenstavik

Ulf växte upp i den lilla byn Säter några kilometer söder om Svenstavik. Han visade sig tidigt vara en pojke med många talanger.

Musikintresset fick han från sin far, Reinhold, som hade ett dansband. Ulf kom snart att behärska piano, dragspel och orgel. Tidigt kom Frank Sinatra att bli den stora idolen. Därför blev det naturligtvis riktiga höjdpunkter när han senare i livet fick möjlighet att ett par gånger uppleva Frank Sinatra live.

Ulf hade både bollbegåvning och var ett ämne till stor skidåkare. Fotboll på sommaren och skidor på vintern. Han blev bland annat tvåa vid ett skid-JSM för Åsarna IK. Den legendariske skidledaren i Åsarna IK, Sten B. Olsson observerade Ulfs stora talang och hade svårt att acceptera att Ulf avslutade skidkarriären alltför tidigt, när han började gymnasiet i Östersund.

Ulf hade nämligen också vad man då sa, läshuvud. Efter gymnasiet följde därför universitetsstudier i Umeå. Naturvetenskapliga ämnen, särskilt matematik intresserade Ulf. Han utbildade sig till lärare och tjänstgjorde i Kall, Los och Rätansbyn innan han återvände till hemtrakterna och Svenstaviks skola, där han blev studierektor.

Arbetslivet såg ut att vara utstakat, med trygg sysselsättning och inkomst i offentlig sektor. Att det fanns andra funderingar kunde man förstå när gårdsplanen i Säter kom att fyllas med lastbil, grävare och lastmaskin. Lillasyster, Ulla-Britt på hemgården, kunde ha ett övervakande öga över maskinparken. När andra lärare njöt av att ha sommarlov, arbetade Ulf för fullt med sina maskiner.

Ulf bestämde sig för att avsluta lärarbanan och helt satsa på åkeriet. Företaget kom att utökas med flera lastbilar, väghyvel med mera. Hustrun Lizzie fick vänja sig vid sin makes oregelbundna arbetstider och många arbetstimmar. Så småningom involverades även sonen, Jörgen i företaget. Ulf kom också att engagera sig i åkarnas olika föreningar, först Åsarnas Lastbilscentral därefter i Jämtfrakt senare Reaxcer.

Att ha en åkare i byn har varit en fantastisk förmån för Säters vägsamfällighet, vår byväg har oftast betydligt högre kvalitet än närbelägna allmänna vägar! Även på ett lantbruk har det varit ovärderligt att ha en åkare som granne, oavsett om det varit frågan om upprustning av skogsbilvägar eller schaktarbeten.

Den lilla fritid som Ulf hade, ägnades gärna åt musik. Från början med ett eget band, på senare år ensam med en synth, eller i dragspelsklubben.

Som skogsägare var Ulf en intresserad medlem i Norrskog och en flitig deltagare på olika skogsträffar. Ulf var en trogen läsare av Dagens Industri och alltid uppdaterad över börsens och räntornas rörelser. Åkeriet kom att ta stor tid i anspråk, inte minst för att Ulf alltid ställde upp när någon efterfrågade hans tjänster.

Trots att Ulf var en oerhört social person med stort umgänge, var det nog som familjefar med hustru Lizzie och sonen Jörgen, som Ulf trivdes allra bäst.

Vi är många som saknar Ulf, en hedersman har lämnat jordelivet.

Torsten Medalen, granne