Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Ulf Hovsgård, Östersund

Vår far, Ulf Hovsgård, har tagit sitt sista stavtag och lagt bort kompassen. Han har efter ett långt yrkesliv och aktivt idrottsliv lugnt och stilla somnat in i en ålder av 93 år och 11 månader.

Ulf föddes i Lugnvik, Östersund som andra barn till föräldrarna Artur och Miriam Johansson.

Familjen bestod av storebror Bengt, yngre syster Iris och lillasyster Ulla. 1946 byggde föräldrarna ny villa på Hov, Frösön.

1970 köpte Ulf föräldrahemmet och flyttade dit med sin familj.

Ulf gillade att fiska och på Hofvallen hoppades höjdhopp och kastades spjut och på vintern testades backhoppning. Under somrarna och efter skolåren i Lugnvik var han springpojke. Vid 17 år tog Ulf värvning vid flygvapnet på Frösön och blev flygmekaniker. Han har mekat med många olika flygplan bland annat Mustangen.

Ulf bytte bana i början på 1950-talet och genomgick brandutbildning Han arbetade därefter som räddningsledare vid F 4, därefter genomgick han polisskolan för jobb som flottiljpolis.

Familjen bodde i Luleå åren 1959-1961 då Ulf jobbade vid F 21. Efter pensioneringen verkade han en tid som lärare i Halmstad.

Ulf var alltid aktiv, ibland med att hugga kastved, sälja försäkringar, fiska och plocka bär. Ivrade för att bygga upp Fjällräddningen, släppa in kvinnor i skidskyttet, utbilda unga i karta och kompass med mera. Fjällorienteringen låg hans hjärta nära. Ulf deltog som tävlande i Fjällorienteringen 19 gånger, tog sedan över som tävlingschef i några år. Han var även banläggare för Storsjöpokalen i många år. Några av meriterna är svensk mästare i fälttävlan, svensk militärmästare på skidor, två gånger militär världsmästare i patrulltävlan, SM-fyra i budkavle, vunnit DM på 5-milen, åkt Vasaloppet, deltagit i O-ringen, vunnit Karolinerloppet, vidare ett drygt 30-tal DM i orientering, skidorientering, skidor och friidrott.

Ulf var en ivrig bärplockare hela livet. Som idrottsman blev hjortronplockning på myrarna även en viktig del av träningen.

Far blev änkeman 2009. Idrotts- och barndomsvännen Ragna i Lugnvik blev ett stort stöd för honom.

När Ulf slutade köra bil blev cykel en möjlighet att komma ut och röra på sig. Otaliga gånger cyklade han Östersund-Ångsta tur och retur.

Sista tiden i livet tillbringade Ulf på Sjöängen i Lugnvik. Mot slutet tröt krafterna för idrottsmannen och han gick i mål för sista gången.

Det har uppstått en reva i livets väv.

Christina och Lennart